Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 23. 09:09, hétfő | Helyi
Forrás: Naplo-online, Pápa-ma.hu

Magyar kultúra napja Pápán

Magyar kultúra napja Pápán

Átadták a Pro Cultura díszoklevelet és a Pro Publico-elismerést.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Vasárnap este a JMSZK színháztermében ez alkalmomból rendezett ünnepséget Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési Központ. Az eseményen részt vett dr. KovácsZoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, valamint Pápa Város Képviselőtestületének tagjai.

Az ünnepi köszöntőtVeszpréminé Turtsányi Valéria nyugalmazott igazgató mondta. - Ezeréves múltunkat, a folytonosságot szimbólumokkal tudjuk kifejezni. Egyik ilyen legfontosabb a magyar korona, a másik a Himnusz. Ennek születése napját, január 22-ét legújabb kori történelmünk avatta A magyar kultúra napjává - mondta a leköszönő igazgatónő, aki a művelődési központ élén közel harminc éven át dolgozott.

Hagyománya a pápai ünnepnek, hogy a nevezetes napon adják át a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a művelődési központ által közösen alapított Pro Cultura díszoklevelet. Az elismerést idén ketten: Lendvai Ernőné néptánc-pedagógus és Somogyi Zoltán filatelista kapták meg. A kitüntetéseket Veszpréminé Turtsányi Valéria és Bódi László kuratóriumi elnök adták át. A kultúra ünnepén Veszpréminé Turtsányi Valéria a közösség érdekében kifejtett tartós, színvonalas munkája elismeréseként dr. Áldozó Tamás polgármestertől Pro Publico-elismerést vehetett át. A nyugalmazott intézményvezetőt kollégái is köszöntötték a színpadon.

Az ünnepi műsorra idén Illényi Katicát hívták meg a szervezők, aki hegedűjével, hangjával, táncával egy órán át elvarázsolta a közönséget.

Fotó: Penovác Károly (Naplo-online)

Címkék: kultúra napja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.