Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Március 26. 16:04, szombat | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyar filmnapok kezdődtek Londonban

Magyar filmnapok kezdődtek Londonban

Londoni Magyar Filmnapok címmel kezdődött háromnapos bemutatósorozat péntek este a brit fővárosban.

A rendezvényen három magyar film szerepel, mindegyik angol felirattal. Most első ízben nézhetnek meg az érdeklődők magyar filmeket magyarul, ingyen egy londoni moziban. Az esemény támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és az Angliai Magyarok Országos Szövetsége.

A nyitóünnepség péntek este volt az egyik legnagyobb londoni premiermoziban, a Leicester Square-en működő, kilenc vetítőtermes Vue filmszínházban, ahol a Budapest Noir című filmet mutatták be.

Szombaton a Spirál, vasárnap az Apró mesék című film lesz műsoron.

A vetítéseket előzetes regisztráció mellett ingyenesen lehet látogatni.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a péntek esti megnyitón hangsúlyozta: a mai modern filmipar nem születhetett volna meg a magyar leleményesség és szakértelem nélkül.

A múlt században az amerikai filmipar olyan magyar embereknek köszönhette a felvirágzását, akik korszakalkotók voltak a maguk idejében. Munkásságuk hatása megkerülhetetlen még ma is, életművüket a filmművészeti szakok tananyagként oktatják - mondta a miniszteri biztos.

Szilágyi Péter felidézte, hogy a Zemplén megyei születésű Zukor Adolf, "aki néhány dollárral érkezett Amerikába", letette az amerikai játékfilmkészítés alapköveit.

Hozzátette: büszkeségre ad okot, hogy a világ egyre több tájáról választják forgatási helyszínként Magyarországot természeti adottságai és építészeti különlegességei miatt.

A vetítéssorozat előtt a londoni magyar nagykövetségen díszvacsorán látták vendégül azoknak az Egyesült Királyságban is jelenlévő filmgyártó cégeknek a képviselőit, amelyek magyarországi helyszíneket és szolgáltatásokat vehetnek igénybe jövőbeni produkcióikhoz. Köztük volt a Netflix, a BBC Films, az Amazon, a Disney és a Lionsgate.

Címkék: film, filmnap, london, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára