Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2017. Július 03. 07:34, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Madártollakat lopkodott – a kár 1,7 milliárd forintnyi frank

Madártollakat lopkodott – a kár 1,7 milliárd forintnyi frank

Ritka, értékes madártollakat lopott múzeumokból egy svájci férfi, akinek bíróság előtt kell felelnie 6 millió svájci frank (1,7 milliárd forint) kárt okozó üzelmeiért kedden Bázelben.

A most 45 éves férfi hosszú évek óta megszállottan gyűjti a ritka és egzotikus ragadozó madarak tollait, és saját kollekcióját múzeumi gyűjtemények megdézsmálásából gyarapította. Főleg svájci, német és osztrák múzeumokat fosztogatott tudományos kutatás ürügyén.

A vádlott hét és fél év alatt 10 500 madártollat és 458 "egyéb tárgyat" gyűjtött össze, összesen 127-féle ragadozómadár tollait találták meg nála 427 ezer frank (120 millió forint) értékben. Kártétele következtében azonban a múzeumi gyűjtemények értéke ennél sokkal nagyobb összegben csökkent.

Az ügyészség 2005-ig visszamenőleg vádolja a férfit, a korábban elkövetett madártoll-lopások elévültek. Utolsó ismert bűncselekményét 2012-ben követte el a neuchateli természettudományi múzeum kifosztásával, előtte frankfurti, stuttgarti, bécsi, müncheni és berlini intézményeket lopott meg.

A vádirat szerint a férfi "nagyon ritka és értékes, felbecsülhetetlen tudományos értékű tárgyakat" lopott a múzeumokból.

A lopott tollak között északi sólyom, vörös kánya, maláj sas, usambarai uhu, egerészölyv, dzsungelsas "öltözéke" szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.