Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. November 10. 13:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Madárrajjal ütközött az egyik C-17-es

Madárrajjal ütközött az egyik C-17-es

Repülőtéri teljes vészhelyzeti gyakorlást tartottak csütörtökön délelőtt a pápai Bázisrepülőtéren. Az akció keretében az egyik Boeing C-17 Globemaster III. típusú szállítógép kényszerleszállást hajtott végre.

Egy Boeing C-17-es Globemaster III. típusú szállító légijármű a leszállás előtt 5-6 perccel madárrajjal ütközött, melynek következtében 4 db hajtóműből kettő leállt. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre a kifutópályára (valójában nem került sor leszállásra, a gyakorlás során már a kifutópályán várta a gép a mentősegységeket). A szimuláció szerint a fedélzeten tartózkodó utasok (kb. 20 fő) közül többen különböző mértékű sérüléseket szenvedtek, illetve néhányan elhaláloztak. A kifutópályán veszteglő géphez először a Bazisrepülőtér tűzoltóautói érkeztek meg, melyek személyzete biztosította a helyszínt, majd megkezdte az utasok és a személyzet kimenekítését a gépből, akiket a honvédség mentőegységei láttak el. A szimuláció során riasztották a városi tűzoltókat és mentőket is, végül pedig a honvédség mentőhelikoptere is leszállt a gép mellé és elszállított egy sérültet.

Gangler László ezredes, a Bázisrepülőtér parancsnoka elmondta két évente kötelező ilyen gyakorlásokat végezni, de természetesen az állomány ezeken az összevont nagy akciókon kívül is - ahol a külső szervek is bevonásra kerülnek - végez gyakorlásokat. - A helyi katasztrófavédelemmel és mentőszolgálattal együttműködési szerződésünk van, mely szerint ők is segítséget nyújthatnak a repülőtér területén, de az itteni erők is bevonásra kerülhetnek egy külső katasztrófahelyzet esetén - mondta el az ezredes hozzátéve, fontosnak tartja, hogy a város vezetése is képviselteti magát a gyakorláson, hisz így meggyőződhet arról, hogy a katonák felkészültek és biztonságban érezheti magát a polgári lakosság.


A sérülteket a Türrös diákok alakították

Unger Tamás alpolgármester szerint a pápaiak magukénak érzik a Bazisrepülőtéren zajló programot és véleménye szerint ez egészen addig így is lesz, amíg biztonságérzetük garantált. Az alpolgármester szerint jól látszott a mai gyakorlás során, hogy kiválóan tudnak együtt dolgozni a repülőtéri és a polgári erők.

Magasy Zsolt alezredestől megtudtuk, a gyakorlást mintegy két hónapos előkészítő munka előzte meg és nagyjából még egyszer ennyi ideig tart majd a teljes kiértékelése. Ezek alapján kisebb módosításokat is végre hajthatnak a vészhelyzeti eljárásrenden. Az alezredes örömét fejezte ki, hogy pozitív tapasztalatokat szereztek a gyakorlás során.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.