Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. December 02. 11:53, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Madárinfluenza miatt felszámoltak egy tenyészpulyka állományt

Madárinfluenza miatt felszámoltak egy tenyészpulyka állományt

Madárinfluenza vírusát mutatták ki egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban a Békés megyei Kondoroson.

A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében azonnal megkezdték a telep felszámolását - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Mint írják, a madárinfluenza vírus H5N1 altípusát kedden azonosították a kondorosi telepen, ahol a madarak megemelkedett elhullására lettek figyelmesek a dolgozók.

Szerdán a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyú teteméből ugyancsak a madárinfluenza H5N1 altípusát mutatták ki - tették hozzá.

A fertőzések miatt a Nébih ismét felhívta a figyelmet a járványügyi előírások, elsősorban a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség betartására. A zárt épületben tartás azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

A takarmányt is zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni az állatokat. Az almozásra használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől - hangsúlyozták.

A Nébih idén először november 12-én jelentette, hogy egy elhullottan talált vadon élő madárból, egy nagy lilikből Baranya megyében kimutatták a madárinfluenza vírusát. November 17-én két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál igazolták a vírus jelenlétét. Egy császártöltési, több mint 38 ezer pecsenyekacsát, valamint egy jászszentlászlói, 620 egyedből álló hízólúd állományt felszámoltak.

November 22-én Csongrád-Csanád és Békés megyében is megjelent a vírus. A Békés megyei Újkígyóson egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást. Egy zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál pedig a vágóhídi levágást megelőző mintából mutatták ki a madárinfluenza H5N1 altípusát.

Két nappal később Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományokban kellett intézkedni: Nyíradonyban és Pátrohában 14 500 pecsenyekacsa és csaknem 19 500 tenyésztyúk leölését rendelték el.

December 1-jén madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát, ahol 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartottak.

Címkék: madárinfluenza, pulyka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során