Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Augusztus 21. 07:23, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Ma is forradalmi időket élünk - Az államalapításra emlékeztek Pápán

Ma is forradalmi időket élünk - Az államalapításra emlékeztek Pápán

Megszokott helyszínen, az Erzsébet ligetben tartotta megemlékezését Pápa Város Önkormányzata, Szent István Napján.

Csúsz Péter, a losonci Kármán Imre Alapiskola és Óvoda igazgatója, Beszterce megyei képviselő emlékező beszédében elmondta, függetlenül attól, hogy az államhatáron innen, vagy túl éljen a magyar, három nemzeti ünnepe van. - Az első nemzeti ünnepünk március 15. A márciusi ifjak emlékét időnként megpróbálták elhalványítani, de ez sohasem sikerült. S aztán ott van a másik nemzeti ünnep, október 23., amikor szintén megmozdult a pesti ifjúság, és egyértelmű üzent a világnak: elég volt a sztálini rendszerből, elég volt a kommunizmusból és valami újat, szabadabbat akar a magyar. S itt a harmadik ünnep, augusztus 20-a. E napon ünnepeljük a független Magyarország megteremtését, ünnepeljük Szent István királyunkat. Fontos ünnep ez, de mégis volt idő, amikor tiltott volt. Bizony ez az ünnep is olyan, hogy nem volt mindig ildomos megemlékezni róla, de hiába, mert nem sikerült ezt a nemzeti ünnepet sem tudták háttérbe szorítani - tette hozzá a képviselő.

Csúsz Péter szerint a nemzeti ünnepek sajátossága, hogy mindannyiszor üzennek a jelenkor számára. - Ma is forradalmi időket élünk. Ma újra ki kell mondani, hogy valami mást akarunk. Nem szeretnénk mások akarata szerint élni, mert a három nemzeti ünnep egyértelműen üzeni: a magyar nemzet szabadnak született. Október másodikán ki kell mondanunk a hősök emléke miatt, hogy eddig és ne tovább. Megálljt kell parancsolnunk, hangot kell adnunk véleményünknek, s ha újra valós lesz a magyar függetlenség, akkor mondhatjuk államhatáron belül és kívül is, a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Vajdaságban, Muraközben, s mindenhol, ahol magyar él, hogy Isten, áldd meg a magyart... - zárta beszédét Csúsz Péter a Himnusz soraival.

Az ünnepi beszédet követően "Megvirradt napunk hajnala" címmel Halas Adelaida és Keresztes János, a veszprémi Petőfi Színház művészei, a JMSZK Kamarazenekarának tagjai: Nagy Tibor, Nagy Tiborné, Mészáros Sándorné, valamint a Vadvirág Néptáncegyüttes tagjai adtak műsort. Az előadást Keresztes János és Kocsis Gyula szerkesztette, a koreográfiát Müller Anita és Müller Zoltán készítette.

A megemlékezés koszorúzással és a Szózat hangjaival zárult az Országzászló emlékműnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.