Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2015. Május 31. 08:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Londoni elemzők Magyarország további felminősítését várják

Londoni elemzők Magyarország további felminősítését várják

Londoni pénzügyi elemzők szerint még az idén befektetési ajánlású osztályzatot adhat Magyarországnak a Fitch Ratings, a másik két nagy hitelminősítő pedig várhatóan javítja magyar besorolásainak kilátását.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági fejleményeiről pénteken összeállított heti helyzetértékelésükben kiemelték, hogy Magyarország 'egy lépéssel közelebb került' a befektetési ajánlású osztályzathoz, miután a Fitch a múlt héten pozitívra javította a magyar államadós-osztályzatok kilátását az addigi stabilról, megnyitva az utat a felminősítés előtt. A Morgan Stanley elemzői szerint ha a 2016-ra szóló magyar költségvetés konzervatív alapállású lesz, ha a bankadó a terveknek megfelelően csökken, és 'ha nem lesznek negatív meglepetések', a Fitch a november 20-án esedékes következő felülvizsgálaton visszaemelheti Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába.

A ház elemzői szerint a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's szintén az idén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javíthatja a magyar szuverén adósosztályzatokra érvényes kilátást, amely jelenleg mindkét cég listáján stabil.

A Moody's felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 10-én kerül sorra, a Standard & Poor's szeptember 14-én vizsgálja a magyar adósosztályzatot.

A magyar államadós-besorolás mindhárom cégnél egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású 'BBB/Baa' osztályzati sávtól.

A Morgan Stanley elemzői közölték: a hivatalos várakozásoknál derűlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben a magyar gazdaság növekedésére. A ház jelenlegi - nemrégiben jelentősen javított - prognózisa az idei évre 3,5, jövőre 2,5 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban. A cég a nemrég bejelentett felülvizsgálat előtt az idén 2,9, jövőre 2,3 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számolt. A Morgan Stanley elemzői pénteki helyzetértékelésükben hangsúlyozták, hogy prognózisaik jobbak az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a magyar gazdaság növekedésére érvényben tartott előrejelzéseknél. A ház szerint ugyanakkor ebben a növekedési környezetben is van még mozgástér a további monetáris enyhítésre, nem utolsósorban azért, mert a devizaalapú hitelek átváltása - az új, sávos inflációs cél kijelölésével együtt - növelte az MNB monetáris politikájának szabadságfokát. A devizahitelek átváltása a Morgan Stanley elemzői szerint hozzájárult a külső sebezhetőség mérséklődéséhez, hatékonyabbá tette a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát, és eltávolított egy 'szerkezeti anomáliát' a magyar gazdaságpolitikából. A cég londoni közgazdászai kiemelik pénteki elemzésükben, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a héten végrehajtott újabb 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés után sem adott olyan jelzést, hogy júniusban véget vetne monetáris enyhítési ciklusának.

A Morgan Stanley elemzői szerint ez növekvő, lefelé ható kockázatot gyakorol a cég azon jelenlegi előrejelzésére, amely 1,50 százalékos alapkamaton valószínűsíti az MNB enyhítési ciklusának végét. A ház szerint az MNB alapállása 'az 1,00 százalékos alapkamat felé tartó' további kamatcsökkentések előtt is megnyithatja az utat.

Más nagy londoni házak előrejelzéseiben is szerepel az a lehetőség, hogy az MNB jóval 1,50 százalék alá csökkenti alapkamatát a jelenlegi ciklusban.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési elemzőinek várakozása az, hogy a jegybanki alapkamat 1,25 százalékig csökken az enyhítési ciklus végére. A GS londoni elemzői szerint az inflációs kilátások mellett az is alátámasztja az MNB enyhítésre hajló alapállását, hogy a Fitch Ratings pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását. A Goldman Sachs jelentősen lefelé módosította kamatvárakozását, korábban ugyanis 1,60 százalékos alapkamaton várta az MNB monetáris enyhítési ciklusának végét.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni elemzői 1,20-1,30 százalék között várják az MNB-alapkamat mélypontját, és véleményük szerint a forint euróárfolyamának nagyon kiugró és tartós gyengülése kellene e kamatkilátás módosulásához.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) prognózisa szerint az MNB alapkamata 2015 végére 1,35 százalékig süllyed a jelenlegi 1,65 százalékról, feltéve, hogy addig nem romlik markánsan a globális kockázatvállalási hangulat.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.