Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Március 19. 15:44, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Lóhúsbotrány - Egy élelmiszerbiztonsági ellenőr férjének cége hamisította Romániában a marhahúst

Lóhúsbotrány - Egy élelmiszerbiztonsági ellenőr férjének cége hamisította Romániában a marhahúst

Megbírságoltak egy prahovai céget Romániában, miután bebizonyosodott, hogy lóhússal helyettesítette termékeiben a marhahúst, a cég ügyvezetőjének felsége a megyei élelmiszerbiztonsági iroda vezetője volt - közölte kedden a Mediafax hírügynökség.

A Prahova megyei cég csaknem két tonnányi miccs-húst - a román konyha rostonsült-specialitásának készítésére használt darált marha- és birkahúskeveréket - adott el egy országos üzletláncnak, amely 36 megyében forgalmazta a terméket. Egyelőre egy bukaresti szupermarketből vett mintáról mutatta ki az országos élelmiszerbiztonsági hatásóság, hogy marhahús helyett lóhúst tartalmazott, ezért 30 ezer lejes (kétmillió forintos) bírságot szabtak ki a Prahova megyei cégre.
Mihai Terecoasa, a Prahova megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság igazgatója rámutatott, hogy a vétkes cég ügyvezetője a megyei élelmiszerbiztonsági iroda volt vezetőjének a férje, és éppen az ilyen vállalkozásokat kellett az illető nő beosztottjainak ellenőrizniük. A vizsgálat elindítása után az irodavezetőt áthelyezték.
A prahovai cég által forgalmazott miccs-húst további három mintájának vizsgálata folyamatban van, de ezeket sem a megyei hatóság laboratóriumában, hanem Bukarestben végzik.
A gyártó kérésére korábban leállították az "Ardealul" marhahúskonzervek értékesítését is Romániában, mert felmerült a gyanú, hogy lóhús került az összetevők közé. Az összetevők kimutatását célzó laborvizsgálatok eredményét csütörtökre várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.