Városlista
2021. június 14, hétfő - Vazul

Hírek

2021. Május 13. 19:33, csütörtök | Helyi
Forrás: Kerecsényi Zoltán

Lezajlott a Vajda Péter és kora Ifjúsági-Honismereti-Műveltségi – online – Vetélkedő

Lezajlott a Vajda Péter és kora Ifjúsági-Honismereti-Műveltségi – online – Vetélkedő

2020. december elejéig, a megadott határidőig hat diákcsapat jelentkezését regisztrálták Pápáról, Pápa környékéről – megoldott-beküldött feladatlapjaik alapján – a szervezők a Vajda Péter és kora Ifjúsági-Honismereti-Műveltségi Vetélkedőre, melyet az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) hirdetett 2020/21-es Vajda-emlékprojektje keretében; Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus elhunytának 175. évfordulója jegyében.

Az eredetileg 2021 januárjára, Vanyolára, Vajda Péter szülőfalujába tervezett vetélkedőt a járványhelyzet miatt a szervezők nem tudták megtartani, az időpontot áprilisára módosították, azonban a továbbra is fennálló járványügyi helyzet miatt áprilisban sem tudták megszervezni a döntőt. Így már csak egy lehetőség maradt, hogy a hagyományos, személyes vetélkedés lehetősége helyett online formában kerüljön lebonyolításra a Vajda Péter és kora Ifjúsági-Honismereti-Műveltségi Vetélkedő.

Az online Vajda Péter és kora Ifjúsági-Honismereti-Műveltségi Vetélkedő 2021. május 13-án, csütörtökön kora délután került megrendezésre, melyhez technikai hátteret Pápa Város Önkormányzata biztosított.

A pápai városházán helyet foglaló zsűri előtt, „zoom”-program és kivetítő segítségével végül négy diák csapat – a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola, a csóti Csóthi Géza Általános Iskola, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola, a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola csapatai – adott számot tudásáról, felkészültségéről. (Sajnos, pandémiás okok miatt végül két csapat nem tudott elindulni az előre nevezett hat csapatból.)

A vetélkedő kezdetén Pápa Város polgármestere, az emlékprojekt fővédnöke, dr. Áldozó Tamás mondott köszöntőt, majd – mint játékvezető – én ismertettem a feladatokat.

Az első feladat egy, a csapatok által összeállított történelmi tabló bemutatása volt, melyeket a reformkorban, Vajda Péterrel egyidejűleg élt híres személyről készíthettek el. A második feladatban egy Vajda Péter életútjával, munkásságával kapcsolatos totó megoldása szerepelt, harmadik feladatként pedig mozaikképek összerakása következett. A csapatok Vajda Péter korával, kortársaival kapcsolatosan két-két mozaikképet kaptak, melyek összeillesztését követően röviden elmondták, hogy kit-mit látnak a képeken. Az utolsó feladat egy történet felismerése volt; egy, a zsűritől csapatonként „online” húzott Vajda Péter-szövegrészlet alapján. A csapatoknak fel kellett ismerniük, saját szavaikkal elő kellett adniuk, hogy miről is szólnak a húzott Vajda-szövegrészletek vagy idézetek.

A versengő csapatok – a pandémiás körülmények közepette is – példásan felkészültek az elmúlt hónapok folyamán, minden előre megadott irodalmat, forrást, segédletet jól hasznosítottak.

A helyezések a következőképpen alakultak:

I. helyezett: a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola csapata
II. helyezett: a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola csapata
III. helyezett: a csóti Csóthi Géza Általános Iskola csapata
Különdíjas: a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola csapata

Ezúton is gratulálok a csapatoknak, s köszönetet mondok a felkészítő tanároknak, a zsűri tagjainak – Fehér Mária vanyolai főjegyzőnek, Kovács Attiláné zsűrielnöknek – Vajda Péter leszármazottjának –, Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna és Váminé Molnár Emma nyugalmazott könyvtárosoknak, Zábrák Károlynénak, az EpVE önkéntesének, valamint Varga Rita vanyolai polgármesternek, az emlékprojekt társ-fővédnökének.

Az EpVE nevében kiemelten köszönetet mondok Pápa város polgármesterének és kedves informatikus munkatársainak, hogy lehetővé tették, biztosították a lebonyolítás online feltételeit, valamint köszönetet mondok mindazoknak, akik tárgyi jutalmakkal támogatták a csapatok díjazását: a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek, dr. Hudi József főlevéltáros-levéltárvezetőnek, a Kossuth Szövetség országos elnökségének, a Nagy Imre Alapítványnak, Pápa Város Önkormányzatának, Vanyola Község Önkormányzatának.

Az oklevelek és a gazdag könyvjutalmak mellé minden csapat megkapta az EpVE Vajda Péter-emlékplakettjét, dr. Áldozó Tamás polgármester felajánlásának köszönhetően pedig még városi bringóhintózáshoz felhasználható kuponokat is kaptak. A jutalmakat a zsűri tagjai vitték „házhoz”, iskoláikba minden csapatnak.

Úgy terveződött, hogy a Vajda-emlékprojekt 2020 júliusától 2021. március idusáig tartott volna, azonban a járványhelyzet miatt az emlékprojekt teljes időtartama is kitolódott. A Vajda Péter Emlékprojekt ünnepélyes lezárását 2021. július 31-re tervezi az EpVE, Petőfi Sándor eltűnésének évfordulónapjára, s oda, ahol a Vajda-emlékprojekt elindult, a pápai Gyurátz utcai Petőfi-emlékház udvarára.

Kerecsényi Zoltán,
az EpVE ügyvivője

(Fotók: EpVE)

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 14. 17:10, hétfő | Helyi

Kinevezték a Perutz új vezetőedzőjét

Fiatal, ambiciózus szakember érkezik a kispadra.

2021. Június 14. 15:45, hétfő | Helyi

Ivott, majd volán mögé ült a férfi, végül balesetet okozott

A Pápai Rendőrkapitányság a sofőr ellen ittas és engedély nélküli vezetés, míg az autó tulajdonosa ellen a vezetés tiltott átengedése miatt indított eljárást.

2021. Június 14. 11:50, hétfő | Helyi

Kozma Sándor emléke előtt tisztelegtek az ügyészek Pápán

Az idén 150 éves ügyészi szervezet ünnepén koszorúzással emlékezett a Veszprém Megyei Főügyészség Kozma Sándorra, a magyar királyi államügyészség létrehozójára, az ország első királyi főügyészére Pápán.

2021. Június 11. 18:19, péntek | Helyi

Megújul a somlói vár

Jövő tavaszra megújul a somlói vár a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, az erőd növekvő turisztikai vonzereje révén hozzájárul a térség gazdaságának élénkítéséhez is.