Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2016. Augusztus 15. 07:49, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu, Fotók: EpVE

Lengyel - Magyar két jó barát

Lengyel - Magyar két jó barát

Gróf Lubienski a 7. Honvéd Huszárezred pápai parancsnokának emléktáblájánál helyezett el koszorút az \"Elsősorban pápai\" - Városbarát Egylet.

Az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet ügyvivői augusztus 14-én, vasárnap, a "pápai hősök napján" koszorút helyeztek el a kerek 15 esztendővel ezelőtt, 2001-ben, a pápai Zichy-ház Korvin utca felőli oldalára, a lengyel származású huszár altábornagy, az idén 95 esztendeje elhunyt gróf Lubienski János (1862-1921) tiszteletére emelt emléktábla alá. Gróf Lubienski a 7. Honvéd Huszárezred pápai parancsnoka volt, s 1912-1921 között a pápai Zichy-házban lakott. A család érzelmi állásfoglalására jellemzően, a Lubienski-házaspár leányát, Constanza grófnőt, zsidó barátnője, Fischer Klára bújtatásáért hat hónapi börtönbűntetésre ítélték a vészkorszak idején. A lengyel arisztokrata Lubienskiné asszony nyugvóhelye a pápai Kálvária köztemetőben található, jó lenne ezt a síremlékhelyet is a Nemzeti Sírkert részévé nyílváníttatni...

Gróf Lubienski János életéről és tevékenységéről az idén tavasszal elhunyt kiváló városbarát-lokálpatrióta, Fejes Sándor írt monográfiát 2002-ben.
Idei évfordulóján Lubienski Jánosra érdemes és illő is emlékeztetni nekünk, pápaiaknak, és nem utolsó sorban magyarként is. Nem szabad felednünk lengyel-magyar hőseinket, történeti és kulturális személyiségeinket. A magyarok és a lengyelek kapcsolata igen erős volt a történelem folyamán, egészen az Árpád-kortól napjainkig. A szoros kapcsolatokat egy mondás is megerősíti: Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát. („Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.”)
Becslések szerint napjainkban 10-12 ezer lengyel nemzetiségű él Magyarországon, a hivatalos népszámlálási adatok szerint 2001-ben 2962 fő vallotta lengyelnek magát. Bár a Polónia (diaszpóra) mérete nem nagy, jelentősége túl mutat ezen.
Tíz esztendővel ezelőtt, 2006. márciusában a szomszédos Győr városában, a lengyelek és magyarok közötti sok évszázados szoros barátság szellemében tartott nagyszabású rendezvényen Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar államfő avatta fel az első köztéri Magyar–Lengyel Barátság Emlékművet. Idén, júliusban a 2016-os Ifjúsági Világtalálkozóhoz kapcsolódóan Krakkóban kiállítás nyílt A szegénység gazdagsága - Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei címmel.
Pápa városának régóta testvérvárosa a lengyelországi Gorlice. Nekünk, magyaroknak első világháborús kötődésünk van oda. Az orosz állások áttörését eredményező, 1915. május 2-5. között végrehajtott gorlicei offenzíva a központi hatalmak egyik kulcsfontosságú művelete volt a keleti fronton. A csata nagy véráldozattal járt, a környéken több mint 80 korabeli katonai temető található. Csak a gorlicei temetőben több nemzet 1200 katonája nyugszik - többségük magyar honvéd. A gorlicei csatatéren nagyon sok magyar harcolt, az osztrák-magyar monarchia oldalán küzdő magyar honvédek és a lengyel legionisták fegyvertársak voltak...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 16:52, szerda | Helyi

Három polgármesterjelölt indul teljes csapattal az önkormányzati választáson

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Grőber Attila (Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület és 6 ellenzéki párt) és Marton Sándor (Mi Hazánk Mozgalom) mögött áll 10-10 ember, akik indulnak az egyéni választókerületekben.

2024. Május 08. 15:30, szerda | Helyi

Így képzik a járőrkutyákat a pápai katonák - Videó!

Közös kiképzést tartottak a napokban Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtér és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár járőrkutya vezetői.

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.

2024. Május 07. 15:22, kedd | Helyi

Méhlegelőt alakítanak ki Pápán

A Városfejlesztő Kft. munkatársai a Külső-Várkertben telepítenek valódi méhlegelőt.