Városlista
2020. május 26, kedd - Fülöp

Hírek

2019. Június 10. 21:05, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Légy példa – Ökumenikus Nap az Esterházy-kastély udvarán

Légy példa – Ökumenikus Nap az Esterházy-kastély udvarán

Kilencedik alkalommal ünnepeltek együtt pünkösdhétfőn a történelmi egyházak Pápán, az Esterházy-kastélyban és annak udvarán.

Kilencedik éve gyűjti össze a Krisztus hívőket az ökumenikus nap, amelyen nem jelennek meg az egyes egyházakra jellemző sajátosságok, a papok és a lekészek civil ruhában járnak és a résztvevők színes programokon vehetnek részt, élhetik meg közösen hitüket. A korábbi években rendre megtréfálta az időjárás a szervezőket, tavaly azonban megváltozott a „trend” és verőfényes napsütés köszöntötte a rendezvényt. Pontosan így történt ezúttal is, a kastélyudvaron felállított rendezvénysátor azonban remek szolgálatot tett a nyári forróságban.

A koradélutáni megnyitó ünnepségen elsőként Boncz Zoltán baptista lelkész szólt az egybegyűltekhez. Az ökumenikus nap fő üzenetéhez kapcsolódóan Pál apostolt idézte, aki azt mondta, „legyetek követőim, mint ahogy én Krisztus követője vagyok”. – Szeretném, ha a mai napnak lenne egy olyan hozadéka mindenki számára, hogy kapjunk segítséget abban, miként lehetünk mi példamutató emberekké és közösségekké – fogalmazott a lelkész.

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében az ökumené jegyében arról beszélt, hogy a közelmúltban a csíksomlyói búcsúban, egy karizmatikus katolikus eseményen járt, amelyen sokan megjelentek olyanok is, akik más-más felekezetekhez tartoznak.
A városvezető a pápai felekezetek közötti párbeszédet és együttműködést példaértékűnek nevezte. - Ma a hit összeköt bennünket. Ez a hit fogja megfordítani Európa és Magyarország jövőjét, hiszen tudjuk, hogy egy másik vallás hódít teret Európában. A mi vallásunk a békére és a szeretetre tanít, az a dolgunk, hogy ezt fel tudjuk mutatni, ezzel mutatva példát saját életünkben, közösségeinkben – mondta Áldozó Tamás.

Az első színpadi produkciót a Szent István Római Katolikus Általános Iskola kisdiákjai mutatták be, Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika című könyvéből adtak elő egy részletet. A műsor után a legbátrabbak futócipőt húztak a kánikulában, az örömfutáson felkeresték a belváros templomait, majd három kilométeres versenyen indulhattak a Várkertben.

Közben a színpadon folytatódtak a programok, az Édenkert Pápai Református Óvoda ovisainak Pünkösdölőjét láthatta a közönség, majd a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának diákjai adtak elő verses összeállítást.

Idén is népszerű volt a bibliai ételkóstoló.

A szervezők a kisebbekre is gondoltak, a kastély termeiben játszóház várta a gyermekeket, a kicsit nagyobbak feladatokat megoldva találhatták meg a Szövetség ládáját. A felnőttek interaktív imasétán vehettek részt a kastély kápolnájában és meghallgathatták Tapolyai Emőke, Krisztusra épített jellem című előadását.

A színpadon a Szent Anna Római Katolikus apróságai következtek, majd a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola bemutatója volt látható a rendezvénysátorban, a késő délutáni istentiszteletet megelőzően pedig a mesemondó verseny és a rajzpályázat díjátadó gálájára került sor.

Az istentiszteletre szépen megtelt a kastély udvara, a színpadon pedig összeállt az ökumenikus zenekar. A történelmi egyházak helyi vezetői rövid igeszakaszokat olvastak fel, majd Pálfi Zsuzsanna győri lelkipásztor hirdetett igét. Az ökumenikus nap központi üzenetét feldolgozva a valódi példaképeket hasonlította össze a ma oly divatos influenszerekkel. „Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban” – idézte Pál Timóteushoz írt levelét a lelkész, aki szerint az igazi példaképek érzik a felelősségüket azok iránt, akik elindulnak utánuk.

Az igehirdetést követően arra utalva, hogy Jézus megmosta a tanítványok lábát, a jelenlévők egymás kezét mosták meg, az összetartozást szimbolizálva. A kilencedik ökumenikus nap közös énekléssel zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 25. 14:45, hétfő | Helyi

Körözött férfit fogtak a pápai rendőrök

Három körözés volt érvényben a 32 éves mosonmagyaróvári lakossal szemben.

2020. Május 25. 14:21, hétfő | Helyi

Pápán is egyre többen viszik óvodába, bölcsődébe gyermeküket

Folyamatosan térnek vissza a hétköznapi élethez a pápaiak, melyet az is jelez, hogy egyre többen igénylik gyermekük számára az óvodai, bölcsődei ellátást.

2020. Május 25. 11:41, hétfő | Helyi

"Pápáról a világűrbe" - 40 éve történt!

2020. Május 25. 11:32, hétfő | Helyi

Fának ütközött egy autó a 83-ason

Győrszemere közelében történt a baleset.