Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. December 03. 09:58, szerda | Belföld
Forrás: Lámpagyújtogatók sajtóközlemény

Lámpagyújtogatók: magyar üzenetek a világűrbe - VIDEÓ

Lámpagyújtogatók: magyar üzenetek a világűrbe - VIDEÓ

Meghatározó jelentőségű felfedezés történt: nem vagyunk egyedül a világűrben.

Cáfolhatatlan bizonyítékok érkeztek; magyar rádióamatőrök nemrégiben nagy erősségű rádiójeleket észleltek a Messier 31 galaxis (közismert nevén: Androméda-köd) irányából. Bár az adatok feldolgozása folyamatban van, az máris kijelenthető, hogy a jelek forrása egy földönkívüli civilizáció.

Százados Miklós maroknyi filmes csapata titkos megbízást kapott, hogy készítsék el az emberiség első filmes csillagközi üzenetét, melyet az anyagi források szűkössége miatt a nemzetközi űrügynökségeket megkerülve, egy, a kilétét felfedni nem kívánó gyártó hordozórakétájával felbocsátott űrszondával juttatnak célba. Ez az emberiségről mindent összegző film a Lámpagyújtogatók.

A közel két órás képes üzenetben a filmtörténelem talán legszínesebb főszereplőgárdája; 42 ismert és elismert kutató, művész, sportoló, tudós szakember, üzletember és zenész honfitársunk fogalmazza meg az emberiség magyarországi optikán átszűrt válaszát a földi lét mindenkit foglalkoztató kérdéseire. A projekt keretein belül egy online kutatás is készült 550 válaszadó bevonásával rólunk, emberekről, a minket mozgató belső tényezőkről. A kutatás eredményei is helyet kapnak a szondán, illetve természetesen itthon is publikálásra kerülnek a későbbiekben.

A magyar kultúr sci-fi előzetese

A Lámpagyújtogatók kategóriát teremt: a kultúr sci-fi 2015 elejére készülhet el. A film a tervek szerint a rakéta kilövésekor egyszerre, egy időben minden magyarországi nagyvárosban, exkluzív és rendhagyó helyszíneken a földi nagyközönség számára is bemutatásra kerül. A további részletekről az alkotók későbbre ígérnek részletes tájékoztatást. Várják egyúttal azokat a partnereket, akiknek tértől és időtől függetlenül fontos, hogy az emberiség alapvető és értékes gondolatainak sűrű párlata eljusson az Androméda-ködbe és földi embertársainkhoz egyaránt.

A Lámpagyújtogatók főszereplői és egyben a projekt szakmai támogatói korra, nemre, hivatásukat és világnézetüket, politikai beállítottságukat tekintve heterogén csoportot alkotnak. Egy szempontból azonban mindannyian azonosak; teljesítményük közismert és elismert: Almár Iván, Argyelán Krisztina, Ábrahám Péter, Berg Judit, Besenyei Péter, Boldogkői Zsolt, Dombóvári István, Erdei Zsolt, Fehér Gyula, Fejes Tamás, Fluor Tomi, Harcsa Veronika, Illényi Katica, Jordán Adél, Kamarás Iván, Kammerer Zoltán, Karafiáth Orsolya, Katus Attila, Kiss Tibor, Kovácsovics Fruzsina, Kozma Orsi, Kulifai Tamás, Laár András, Lackfi János, Leskovics Gábor, Lovasi András, Lubics Szilvi, Lukács László, Növényi Norbert, Pacher Tibor, Péterfy Bori, QKA MC, Rakonczay Gábor, Rátgéber László, Ricsi Pi, Sidlovics Gábor, Szakos Krisztián, Szentpéteri József, Takáts Eszter, Tari Annamária, Török Gábor, Vida Ágnes, illetve a projektet asztrofotókkal támogatja Francsics László és Fényes Lóránd is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.