Városlista
2020. július 3, péntek - Kornél

Hírek

2012. Július 25. 12:41, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - NZZ: ki az európai demokráciák őre?, Rzeczpospolita a válságintézkedésekről

Külföldi sajtó Magyarországról - NZZ: ki az európai demokráciák őre?, Rzeczpospolita a válságintézkedésekről

A Neue Zürcher Zeitung Ki az európai demokrácia őre? címmel közölt cikket, a Rzeczpospolita a válság elleni magyar megoldásokkal kapcsolatban cikkezett.

Az EU-nak a demokrácia őreként betöltött szerepéről írt "az önkényuralom irányába mutató" magyarországi és romániai politikai fejlemények kapcsán a Neue Zürcher Zeitung.
Néhány éve még politikaelméleti játszadozásnak minősült volna, "a legújabb magyarországi és romániai fejleményeket tekintve" azonban "hirtelen komollyá" vált az a kérdés, lehet-e diktatúra az Európai Unión belül - írta Jan-Werner Müller, a Princeton egyetem politikaelméleti professzora a svájci konzervatív világlapban.
A szakember kifejtette: az EU-nak joga van beavatkozni a nemzeti demokráciák védelmében, a gond az, hogy "egyelőre nincs meggyőző politikai vagy jogi eszköz egy ilyen közbelépésre". Noha a Lisszaboni Szerződés egyik cikkelye alapján lehetséges jogok egész sorát megvonni attól a tagállamtól, amely tartósan megsérti az európai alapértékeket, ez a cikkely inkább csak a "nukleáris opció", vagyis az elrettentés szerepét tölti be.
Ha nem akarja elárulni saját magát, Európa rá van kényszerítve, hogy tagállamaiban megvédje a demokráciát - szögezte le a szerző. Ehelyett a pártpolitikai megfontolások érvényesülnek: az Európai Néppárt megvédte alelnökét, Orbán Viktort, Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke - aki a legkeményebben bírálta Orbánt - igazolja a névleg baloldali román kormányfő eljárását - állapította meg a Princeton egyetem oktatója.
http://www.nzz.ch/meinung/debatte/wer-ist-der-hueter-der-europaeischen-demokratie-1.17397909

A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap szerdai száma szerint a bankok és a multinacionális vállalatok azért támadják Orbán Viktor miniszterelnököt, mert félnek, hogy más országok is alkalmazzák a válság elleni magyar megoldásokat.
A lengyel lap Magyar laboratórium címmel közölt cikkében kiemelte: a nagytőkét nem a magyarországi veszteségek izgatják, mert veszélyesebbnek tartja, hogy az európai politikusok "laboratóriumnak tekintik ezt a marginális piacot". A válsággal szembesülve a francia és a német vezetők egyre gyakrabban emlegetik a válság- és a tranzakciós adó bevezetését.
A lap "kemény versenyzőnek" tekinti az újabb és újabb ötletekkel előálló magyar miniszterelnököt, aki a külföldi források biztosítása érdekében több vitatott megoldásról is hajlandó volt lemondani, de "amint biztosabb lesz a dolgában, újra meglepi valamivel Európát". Ezt csak kísérleteinek "totális csődje" változtathatná meg, amelynek következtében a választópolgárok másnak adnák át a hatalmat.
A lap szerint Magyarország "mélyebb és fájdalmasabb megszorításokhoz folyamodott, mint például a görögök".
http://www.rp.pl/artykul/9133,918327-Wegierskie-laboratorium.html

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 03. 13:02, péntek | Külföld

Szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak brit kutatók

Rendszeres szennyvízvizsgálatra épülő megfigyelőrendszeren dolgoznak brit kutatók, akik szerint ezzel akár 10 nappal korábban ki lehet mutatni a koronavírus jelenlétét egy közösségben, mint az egészségügyi tesztekkel.

2020. Július 03. 11:00, péntek | Külföld

Olaszországban ezer alá csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma

Március 2. óta nem volt annyira alacsony a kórházban kezelt koronavírus-fertőzött betegek száma, mint csütörtökön. Az újonnan fertőzöttek száma azonban az utóbbi négy napban fokozatosan emelkedett.

2020. Július 03. 09:07, péntek | Külföld

Pelyhes spirálgalaxist kapott lencsevégre a Hubble űrtávcső

Egy pelyhes spirálgalaxisról készített lenyűgöző felvételt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble űrtávcsöve.

2020. Július 03. 07:08, péntek | Külföld

Donald Trump: Az amerikai gazdaság dübörögve tér magához

Az amerikai gazdaság dübörögve tér magához - mondta az amerikai elnök a Fehér Házban tartott rövid sajtótájékoztatóján csütörtökön.