Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. November 09. 13:34, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rzeczpospolita

Külföldi sajtó Magyarországról - Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rzeczpospolita

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német és a Rzeczpospolita lengyel konzervatív napilap a magyar kormány és az EU viszonyáról közölt beszámolót pénteken.

A FAZ a címoldalán Budapest védekezik címmel közölt részletet a cikkből, amely ismerteti az Európai Bizottság (EB) gazdasági előrejelzésével és az Európai Bíróságnak a bírák nyugdíjazására vonatkozó döntésével kapcsolatos magyar kormányálláspontot, valamint Surján László európai parlamenti alelnök véleményét az EB-ről. A lap politikai rovatában A magyar kormány bírálja az EU-t címmel megjelent írásában a szerző, Stephan Löwenstein felidézte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint téves az EB prognózisa, miszerint az államháztartási hiány 2014-ben ismét meghaladja a 3 százalékos tűréshatárt. Vita mindenekelőtt abban van, hogy milyen hatást fejt ki a bankadó emelése és a tranzakciós adó - tette hozzá a FAZ tudósítója.
A bírósági döntéssel kapcsolatban úgy vélekedett: "erős" volt Orbán Viktor nyilatkozata, amelyben döglött kutya fejbe vágásáról beszélt. Kiemelte: a kormányfő által hivatkozott alkotmánybírósági döntésből nem következik, hogy a nyugdíjazott bírákat visszahelyezik az állásukba, ezt csak bírósági eljárással lehet elérni, "miközben a kulcspozíciókat (...) már régen betöltötték".
A Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap pénteki cikke szerint Brüsszel továbbra is bírálja Magyarországot, pedig Budapest alkalmazkodik az Európai Bizottság (EB) elvárásaihoz.
A lengyel lap megjegyezte, hogy a magyar bírák kényszernyugdíjazására vonatkozó törvényt csak az éles EB-kritika nyomására vonták vissza.
A cikk kiemelte: "Brüsszel hozzáállása azért is jelent nagy csalódást Magyarország számára", mert például Görögországgal szemben az unió jóval megértőbb, míg a görög megoldásokat több elemző részben csak látványintézkedéseknek tartja. Arra is kitért, hogy a túlzottdeficit-eljárás fenntartása miatt késni fog a jövő évi magyar költségvetés elfogadása, a kormány pedig további adóemelésekre kényszerülhet. Ez viszont újabb konfliktussal fenyeget a kormányzat és a pénzügyi intézetek között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).