Városlista
2020. augusztus 15, szombat - Mária

Hírek

2020. Július 14. 12:08, kedd | PR

Központilag listázott hitelek

Központilag listázott hitelek

KHR: mindössze három betű, mely sokak számára ismeretlenül cseng. A megoldást a hitelek világában kell keresnünk, hiszen a betűszó a Központi Hitelinformációs Rendszert rejti. Kik és milyen okból szerepelhetnek a nyilvántartásban és mit érdemes tudni róla?

Pontosan mi is a KHR rendszer?

Ahogy nevéből bizonyára kitalálható, a KHR egy hitelinformációs adatbázis, melynek segítségével a hitelt nyújtó intézetek felmérik a hitelt igénylők hitelképességét. A rendszer 2006 óta működik ebben a formában, a korábbi BAR (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer) jogutódjaként, azonban egy alapvető különbséggel.

A BAR kizárólag negatív listás adónyilvántartás volt, tehát azokat vette lajstromba, akik már valamilyen mulasztással éltek. Ezzel szemben a KHR rendszer a pozitív oldalt is tartalmazza, rendelkezve minden szükséges információval mely hitelekhez kapcsolódik. Ezáltal nagyban csökkenthetők a hitelezési kockázatok, a folyamatok pedig érdemben gyorsulnak fel és egyszerűsödnek le.

Milyen adatok szerepelhetnek rólunk?

Fontos, hogy még ha szerepelünk is a KHR rendszerben, az ott lévő adatok kizárólag a hitelszerződéshez és a szerződéskötéshez kapcsolódhat, csak arra vonatkozóan tartalmazhat releváns információkat. Ilyen lehet pl. az adós és adóstárs adatai (név, születési idő, igazolvány száma, lakcím stb.), vagy épp a szerződésre vonatkozó adatok (szerződés típusa, száma, megkötések stb.).

Az adatszolgáltatás lehet rendszeres vagy eseti. Előbbi alatt a havonta fennálló tőketartozás aktuális összegét és pénznemét tartalmazza, míg utóbbi az elő- és végtörlesztések esetén kerül továbbításra a KHR részéről. Ezek az adatok 1 munkanapon belül törlődnek, ám külön kérésre még 5 évig a rendszerben maradhatnak.

Ahogy már említettük a KHR lista a negatív feljegyzéseket is tartalmazza. Így tehát a nyilvántartásban az is szerepel, ha hitelmulasztásunk van, csalás, vagy bankkártyával/készpénzzel való visszaélés esete áll fenn. Ez ugyancsak a hitelt adók biztonságát szolgálja, hiszen a hitelkérelmek vizsgálatakor ezek döntő faktornak számítanak.

Megismerhetjük a saját adatainkat?

Természetesen minden, a listán szereplő személynek jogában áll a KHR nyilvántartásában róla szereplő adatokat megismerni. Erről minden olyan pénzügyi szervezetnél kérhetünk tájékoztatást, mely csatlakozott a KHR-hez. Nem csak a rólunk szereplő személyes és szerződéshez kapcsolatos adatokat kérhetjük le az intézetektől, hanem azt is, hogy azokhoz ki, mikor és milyen jogcímen fért hozzá, ezzel is védve személyiségi jogainkat. A szolgáltatás minden esetben ingyenes.

Ha jogellenesnek tartjuk adataink bekerülését a rendszerbe, esetleg azok hibásan szerepelnek, kérhetünk törlést és helyesbítést is. Ezt szintén a pénzintézeten keresztül oldhatjuk meg a legegyszerűbben.

Fontos tehát, hogy a KHR rendszer hitelező és a hitelt igénybe vevő kölcsönös érdekeit szolgálja, hiszen az ott szereplő adatok megkönnyítik az adminisztrációs folyamatokat és elérhetővé tesznek minden releváns információt, ezzel mindkét felet védve.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 10. 12:28, hétfő | PR

Gond a kép felrakása a falra? Mutatjuk a megoldást!

Teli vagy szuper képekkel a nyaralásról, még ki is nyomtatod, a keret is megvan, de hogy fog felkerülni a falra? Van néhány pofonegyszerű megoldás a kép felrakásához a falra, amihez még fúró sem kell!

2020. Augusztus 10. 12:20, hétfő | PR

Óvoda- és iskolakezdés: autóval vagy tömegközlekedve?

Bár ez az év olyan, mintha nem is lett volna, mégis sok minden történt és számos változás is beállt az életünkben. Otthoni munkavégzés, digitális oktatás, önkéntes karantén közben és után hogyan tovább.

2020. Július 24. 07:53, péntek | PR

Egyházi építések specialistája lett a Jánosik Kft.

Ismét egyházi ingatlan felújítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft. Ezúttal Miskolcon, a Baptista Szeretetszolgálat új szociális ellátóközpontja kivitelezésére kaptak megbízást.

2020. Július 07. 12:24, kedd | PR

Mennyire könnyű állást találni Békéscsabán?

A vírusválság miatt sokan veszítették el a munkájukat, és még a lecsengés után is nehéz a munkakeresés az egész országban. Körülnéztünk, mi a helyzet az állásokkal Békéscsabán és környékén.