Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közpénzügyi helyzetkép az ÁSZ jelentéseinek tükrében

Közpénzügyi helyzetkép az ÁSZ jelentéseinek tükrében

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke átadta Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének az ÁSZ 2012. évi tevékenységéről szóló Tájékoztatóját. Az ÁSZ 2012-ben többek között rámutatott, hogy szükséges az önkormányzati adósságrendezés, az EU-s támogatással megvalósult beruházások kockázatot hordoznak, a magyar adósságszerkezetet pedig rontotta a nemzetközi szervezetektől felvett hitelcsomag. Nagy előrelépés, hogy tavaly az új ÁSZ-törvénynek megfelelően már minden jelentéshez intézkedési tervet kellett készítenie az ellenőrzött szervezeteknek.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényi kötelezettségének megfelelően elkészítette 2012. évi tájékoztatóját, amit 2013. május 2-án Domokos László, az ÁSZ elnöke átadott Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének.

Az Állami Számvevőszék 2012-ben 112 jelentést hozott nyilvánosságra, szemben az egy évvel korábbi 72 jelentéssel. A növekedés elsősorban arra vezethető vissza, hogy 2012-ben az ÁSZ befejezte a magyarországi városok összességét reprezentáló 63 városi önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzését, és ezzel a megyék, a megyei jogú városok és a Főváros ellenőrzését kiegészítve egyedülálló látleletet kapott az önkormányzati rendszer pénzügyeiről.

Önkormányzati jelentéseink rámutattak, hogy az önkormányzati szektorban jelentős adósság halmozódott fel, így olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megakadályozzák az önkormányzati adósságállomány újratermelődését. Kiderült, hogy az önkormányzatok eladósodásának hátterében részben az EU-s beruházások önerő igényének fedezetét biztosító saját forrás hiánya állt.

Rámutattunk, hogy az uniós források felhasználásában elmaradásban van az ország, a pályázati rendszer lassúsága pedig jelentősen rontja a felhasználás hatékonyságát. Munkánk hasznosulását jelentette, hogy ellenőrzési tapasztalataink visszaköszöntek az új önkormányzati törvényben és az önkormányzatok adósságrendezési programjában, valamint figyelembe vették tapasztalatainkat az uniós forrás-felhasználási stratégia megújításánál is.

Ellenőrzéseink 2012-ben is Magyarország legégetőbb gazdasági és társadalmi problémáival kapcsolatban adtak megalapozott, szakmai és objektív válaszokat. A Számvevőszék az Alaptörvény szellemiségének és előírásának megfelelően 2012-ben kiemelt figyelmet fordított a közpénzügyi fenntarthatóság és az adóssághoz kapcsolódó kockázatok kérdésére. Erre a területre fókuszált a költségvetési tervezetről készített véleményünkön és a zárszámadási jelentésünkön túl az államadósság alakulását vizsgáló jelentésünk is. A komoly szakmai és közéleti visszhangot kiváltó adósság-jelentésében az ÁSZ rámutatott, hogy a magyar adósság szerkezete a magas devizaarány miatt kockázatos, és az IMF-től, illetve az Európai Bizottságtól felvett hitel csak rontott az adósságállomány összetételén. A jelentés aláhúzta, hogy 2006 és 2011 a forint gyengülése miatti árfolyamváltozás 1657 milliárd forinttal növelte az adósságot.

2012-es ellenőrzéseink a konkrét és egyedi jelzések mellett minden esetben arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországnak a gazdasági gondok leküzdéséhez át kell állnia egy olyan növekedési pályára, ami nem jár együtt a jövőnk és gyermekeink jövőjének felélésével. A növekedés fenntartható pályán tartásához arra van szükség, hogy a közpénzeket ne csak szabályszerűen, hanem célszerűen és eredményesen is használjuk fel. Kiemelten erre mutattak rá a Magyar Nemzeti Bank működéséről, a nemzeti vagyon kezeléséről és működtetéséről, illetve az európai unós források felhasználásáról szóló jelentéseink. Felvetettük, hogy a közpénzfelhasználás hatékonyságának javítása érdekében minden elköltött közforinthoz eredményességi kritériumokat és mérhető célokat legyen kötelező társítani, illetve hogy az államszámviteli rendszer a transzparencia érdekében térjen át az eredményszemléletű számvitelre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár