Városlista
2023. június 4, vasárnap - Bulcsú

Hírek

2014. December 11. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Közös hitel, válás és belegyezés nélküli ingatlanhasználat – Mit mond a jog?

Közös hitel, válás és belegyezés nélküli ingatlanhasználat – Mit mond a jog?

Közös hitel és válást követően az egyik fél egymaga törleszti tovább az ingatlan hitelét, melyben be is költöztet másokat. A volt házastárs ilyenkor mit tehet? Ebben segít válaszával az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Két kérdésem lenne Önökhöz: 1. volt házastársam válásunk után önként tovább fizeti közös hitelünk rám eső havi részleteit. Én ezt nem kértem tőle, nem vártam el. Most perel az elmaradt részletekért. Azzal tisztában vagyok, hogyha a hitel nincs fizetve a bank felszólít, végrehajt mert a bankkal szerződésben állok. De volt házastársammal nem. Jogos ez?
2. mit tehetek azok ellen a lakók ellen (vagy a volt házastárs ellen, aki ezt engedélyezte) akik a megkérdezésem, beleegyezésen nélkül beköltöztek a tulajdonrészembe és évekig használják ellenszolgáltatás nélkül kizárólagos tulajdonú helyiségeimet? Válaszukat előre is köszönöm! Szép napot!
2014. 11. 06.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Első kérdésére az a válaszom, hogy volt házastársa követelése jogos. Nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy volt házastársával nem áll szerződésben. Az a hitelszerződés, amit a bankkal kötöttek, Önök, mint egyetemes adóstársak között is jogviszonyt hozott létre. Ennek a jogviszonynak az a tartalma, hogy Önöktől, mindkettejüktől követelhető az egész tartozás, és a hitelszerződés megszűntekor mindketten jogosultak és kötelesek elszámolni egymással a visszafizetett hitel tekintetében. Ha több adóstárs van egy hitelszerződésben, akkor általában a hitelből való részesedésük arányában kell a feleknek egymással elszámolni. De nincs kizárva ettől eltérő megállapodás sem. Az Önök elszámolási jogát (és kötelezettségét) befolyásolja az a körülmény, hogy nemcsak adóstársak, hanem volt házastársak is. Hogy ki milyen arányban köteles hozzájárulni a hitel visszafizetéséhez, azt csak egy házastársi vagyonjogi per keretében (esetleg a teljes házastársi közös vagyonról rendelkező szerződésben) lehet eldönteni. A házastársak hitelét ugyanis nem lehet önmagában elszámolni, csak az egész házastársi közös vagyon megosztásán belül. A közös hitel a közös vagyon része, mint passzívum.

Második kérdésére az a válaszom, hogy az Ön kizárólagos tulajdonában lévő ingatlanba csak az Ön hozzájárulásával lehet bemenni. Ha az idegenek beköltözése viszonylag friss esemény, akkor birtokvédelmet kérhet a polgármesteri hivatal jegyzőjétől. Más esetben közvetlenül a bírósághoz kell fordulni és vagy birtokvédelmet vagy lakáskiürítést kérni. Mindkét eljárásnak az a vége, hogy a birtoksértőt felszólítják a távozásra, és ha nem megy önként, hívni lehet a végrehajtót. A kiköltözésig eltelt időszakra használati (bérleti) díjat kérhet.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 04. 15:43, vasárnap | Belföld

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején

2023. Június 04. 08:29, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Június 04. 08:24, vasárnap | Belföld

A világ legnagyobb székelykapuját adták át Sokorópátkán

2023. Június 04. 08:20, vasárnap | Belföld

Nemzeti összetartozás napja - Az Egyesült Államokban több mint 1,4 millióan vallják magukat magyarnak, vagy magyar származásúnak

Az Egyesült Államok legutóbbi népszámlálási adatai szerint az ország lakosságából több mint 1.,4 millióan vallják magukat magyarnak, vagy magyar származásúnak - mondta az Amerikai Magyar Koalíció elnöke.