Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. December 11. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Közös hitel, válás és belegyezés nélküli ingatlanhasználat – Mit mond a jog?

Közös hitel, válás és belegyezés nélküli ingatlanhasználat – Mit mond a jog?

Közös hitel és válást követően az egyik fél egymaga törleszti tovább az ingatlan hitelét, melyben be is költöztet másokat. A volt házastárs ilyenkor mit tehet? Ebben segít válaszával az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Két kérdésem lenne Önökhöz: 1. volt házastársam válásunk után önként tovább fizeti közös hitelünk rám eső havi részleteit. Én ezt nem kértem tőle, nem vártam el. Most perel az elmaradt részletekért. Azzal tisztában vagyok, hogyha a hitel nincs fizetve a bank felszólít, végrehajt mert a bankkal szerződésben állok. De volt házastársammal nem. Jogos ez?
2. mit tehetek azok ellen a lakók ellen (vagy a volt házastárs ellen, aki ezt engedélyezte) akik a megkérdezésem, beleegyezésen nélkül beköltöztek a tulajdonrészembe és évekig használják ellenszolgáltatás nélkül kizárólagos tulajdonú helyiségeimet? Válaszukat előre is köszönöm! Szép napot!
2014. 11. 06.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Első kérdésére az a válaszom, hogy volt házastársa követelése jogos. Nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy volt házastársával nem áll szerződésben. Az a hitelszerződés, amit a bankkal kötöttek, Önök, mint egyetemes adóstársak között is jogviszonyt hozott létre. Ennek a jogviszonynak az a tartalma, hogy Önöktől, mindkettejüktől követelhető az egész tartozás, és a hitelszerződés megszűntekor mindketten jogosultak és kötelesek elszámolni egymással a visszafizetett hitel tekintetében. Ha több adóstárs van egy hitelszerződésben, akkor általában a hitelből való részesedésük arányában kell a feleknek egymással elszámolni. De nincs kizárva ettől eltérő megállapodás sem. Az Önök elszámolási jogát (és kötelezettségét) befolyásolja az a körülmény, hogy nemcsak adóstársak, hanem volt házastársak is. Hogy ki milyen arányban köteles hozzájárulni a hitel visszafizetéséhez, azt csak egy házastársi vagyonjogi per keretében (esetleg a teljes házastársi közös vagyonról rendelkező szerződésben) lehet eldönteni. A házastársak hitelét ugyanis nem lehet önmagában elszámolni, csak az egész házastársi közös vagyon megosztásán belül. A közös hitel a közös vagyon része, mint passzívum.

Második kérdésére az a válaszom, hogy az Ön kizárólagos tulajdonában lévő ingatlanba csak az Ön hozzájárulásával lehet bemenni. Ha az idegenek beköltözése viszonylag friss esemény, akkor birtokvédelmet kérhet a polgármesteri hivatal jegyzőjétől. Más esetben közvetlenül a bírósághoz kell fordulni és vagy birtokvédelmet vagy lakáskiürítést kérni. Mindkét eljárásnak az a vége, hogy a birtoksértőt felszólítják a távozásra, és ha nem megy önként, hívni lehet a végrehajtót. A kiköltözésig eltelt időszakra használati (bérleti) díjat kérhet.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni