Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 28. 08:20, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Közmeghallgatást tartottak! Téma, a Fő tér!

Közmeghallgatást tartottak! Téma, a Fő tér!

Pontosabban a belváros rekonstrukció, melyről beszámolót láthattak a jelenlévők, de kérdéseiket is feltehették.

Az önkormányzati törvényben előírt kötelezettségének eleget téve közmeghallgatást tartott kedden délután Pápa Város Önkormányzata, a régi-új Városháza épületében. Az eseményt megelőzően a pápai polgárok megtekinthették a belváros rekonstrukció részeként megújult épületet, dr. Áldozó Tamás polgármester pedig ismertette, miként fognak megoszlani a feladatok a régi és az új épületek között.

A közmeghallgatáson Németh Tamás, a Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója projektoros előadást tartott a Fő téren zajló munkálatokról, egészen az előkészületektől a jelenlegi készültségi szintig. Az ügyvezető elmondta, a belváros rekonstrukció három eleme (Városháza, Mozi és a Fő tér) összesen 1,9 miliiárd forintból valósul meg. Ennek az összegnek a nagyobbik részét (1,4 milliárd) pályázati forrásból biztosítják. A fennmaradó kb. 500 milliárd forint önrészt az önkormányzatnak kell kifizetni. Dr. Áldozó Tamás polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, a város ezt az összeget hitelfelvétellel teremtette elő. - Az önkormányzat minden számláját pontosan fizeti és várhatóan a nem várt plusz kiadások (elsősorban az ásatások elhúzódása) ellenére sem lesz szükség további hitelfelvételre - mondta.

A Fő tér közlekedési rendjéről is szólt beszámolójában Németh Tamás: A Fő utca felől érkező forgalom a Plébánia sor felé tudja majd elkerülni a teret. Ide azonban csak helyi járműveket engednek majd be, tehát az átmenő forgalmat nem! A Gróf út felől csak jobbra, a Szent István út felé lehet majd kanyarodni, csakúgy, mint a Korvin utca felől. Egyedül a Szent István út felől haladók mehetnek majd két irányba, a Gróf út és a Korvint utca felé. Ezzel az említett utak találkozásának lámpás kereszteződéssé való alakítását kívánják megelőzni - mondta el Németh Tamás.


Így kell majd közlekedni a téren

A tér teljes közműhálózatát kicserélték, ez mintegy 6 kilométernyi kábelt és csővezetéket jelent. Ez egyben azt is jelenti, hogy a teret nem csúfítják majd villanyvezetékek, hiszen minden a föld alatt megy majd, még az épületek ereszcsatornáiból származó csapadék is. A tér burkolását 8-10-12 cm-es gránitlapokkal végzik, terheléstől függően.

Az eredeti tervekkel ellentétben a térhez közelebb kerülnek a buszmegállók. Németh Tamás megnyugtatta a kivágott fákért aggódókat is, mivel a téren 45 új fa telepítését is elvégzik.

Az előadást követően a polgármester válaszolt a jelenlévők kérdéseire, akik elsősorban a munkálatok elhúzódásának okairól faggatták. Áldozó Tamás válaszában elmondta, a régészeti feltárás során több olyan nem várt akadályba is ütköztek, melyek hátráltatták a munkát. - Mivel a Fő tér ilyen mértékben még sosem volt régészetileg feltárva, nem lehetett pontos képünk arról, hogy mit rejt a talaj.

A munkálatokkal előreláthatólag 2013 júniusára végeznek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.