Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2011. Július 27. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Közel kétmillió hitel már bedőlt - adósságcsapdában a lakosság

Közel kétmillió hitel már bedőlt - adósságcsapdában a lakosság

Tovább emelkedett a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott késedelmes lakossági hitelek aránya, a vállalati szféra törlesztési mulasztásai pedig stagnáltak.

Eszerint egymillió 620 ezer lakossági hitelszerződést nem tudnak több mint három hónapja fizetni a banki ügyfelek.

Egyre drámaibb képet mutatnak a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) számai. A júliusban frissített adatok szerint egymillió 620 ezer, késedelembe esett lakossági hitelszerződésből mindössze 147 ezret zártak le, egymillió 473 ezer pedig az „aktív bedőlt” hitel száma. Májusban egymillió 609 ezer bajba jutott szerződést tartottak nyilván, amelyből 148 ezret zártak le, s egymillió 461 ezer darab szerződést nem fizettek több mint kilencven napja.

A vállalkozói hitelszerződések esetében stagnálás látható, ami azt jelenti: míg májusban egymillió 361 ezer, addig most egymillió 359 ezer a nem fizetett hitel. Ezek közül májusban és júniusban egyaránt 965 ezret zártak le, a fennálló tartozások száma 396, illetve 394 ezer. Az idén azonban jogszabály-módosítás történt, aminek nyomán a lakossági mulasztások 13-14 százaléka kikerül az adatbázisból. Ha ezt a kiesést hozzávesszük a jelenlegi 1,6 milliós lakossági hiteltartozáshoz, akkor azt láthatjuk: csaknem kétmillióra nőtt a fizetni nem tudó ügyfelek száma.

Mint ismert, a KHR–rendszerbe, korábbi nevén BAR–listára azok kerülnek fel, akik legalább a minimálbér (2011. január 1-jétől 78 ezer forint) összegét kitevő kölcsön megfizetésével folyamatosan, több mint kilencven napon át késlekednek. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. A KHR a vállalatok esetében valamennyi hitelszerződés adatait rögzíti, lakossági körben azonban csak úgynevezett „feketelistás” nyilvántartást vezetnek.

Az idei évtől a bankok csak azokat látják a KHR-rendszerben, akik hátralékukat nem rendezték 12 hónapon belül. Azaz a fizetési késedelembe esett adósokat a mulasztás megszűnését követően nem öt, hanem csak egyetlen évig tartják nyilván - írja a Magyar Hírlap.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 13:04, kedd | Belföld

A júniusi hazai vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet

2022. Július 05. 11:04, kedd | Belföld

Fél év alatt 49 ember halt meg lakástűz következtében

Az év első felében 49 ember vesztette életét lakástűz következtében, héttel több, mint 2021 első hat hónapjában; leggyakrabban idős emberek válnak áldozattá

2022. Július 05. 09:01, kedd | Belföld

Vádat emeltek egy kitalált rablási kísérletet előadó pénzszállító ellen

Hatóság félrevezetésének vétségével vádolja a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség azt a 30 éves férfit, aki tavaly áprilisban egy pénzszállító cég biztonsági őreként a gépkocsihoz visszatérve azt mesélte

2022. Július 05. 08:13, kedd | Belföld

Hárman meghaltak két kamion és egy traktor ütközésekor

Összeütközött két kamion és egy traktor az 53-as főúton Solt közelében hétfő este, a balesetben hárman meghaltak - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.