Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Október 09. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Korrupciós vádak miatt harminc rendőrt felfüggesztettek állásából Marseille-ben

Korrupciós vádak miatt harminc rendőrt felfüggesztettek állásából Marseille-ben

Korrupciós vádak miatt harminc rendőrt felfüggesztettek állásából a dél-franciaországi Marseille rendőrségének bűnmegelőzési részlegénél.

Tizenkét rendőr ellen pénteken azzal a gyanúval emeltek vádat, hogy kábítószer-kereskedőktől pénzt és drogot loptak, illetve csaltak ki. Heten közülük börtönben töltötték a hétvégét, öten pedig állandó rendőri felügyelet alá kerültek. Manuel Valls belügyminiszter valamennyiüket felmentette még pénteken, és elrendelte a marseille-i rendőrség északi bűnmegelőzési osztályának feloszlatását, ahol a 12 rendőr dolgozott.
A részlegen összesen hetvenen dolgoztak. Közülük további 18 személyt hétfőn hallgattak ki, de nem vették őket őrizetbe, ám mindannyiukat felfüggesztették állásukból - közölték hétfő délután rendőrségi források.
"Különösen súlyos ügyek miatt indult ellenük eljárás, és úgy tűnik, hogy azoknak a becsületén és tisztességén ejtettek foltot, akiknek az állampolgáraink biztonságára kéne ügyelniük" - fogalmazott a belügyminiszter.
Jacques Dallest államügyész szerint "az ügy még messze nem ért véget". Szavai szerint az érintett rendőri szervnél "valóságos rothadás" ment végbe. "Feltételezhető, hogy büntetőjogilag további személyek is érintettek" - tette hozzá. Elmondása szerint a nyomozás során rögzített telefonbeszélgetések "elképesztőek" és egy "rakat elfogadhatatlan törvénytelenségre" utalnak. "Lopás, rablás, drogkereskedelem, minden van közte, ráadásul rendszeresen" - hangsúlyozta az ügyész.
A Le Monde című napilap szerint az ügy szálai 2003-2004-ig nyúlnak vissza, de csak 2008-ban kezdett el pletyka terjedni a marseille-i rendőrök ügyeiről. Belső források szerint az alkalmi csalások fokozatosan rendszerré fejlődtek, s a múlt heti házkutatás során az érintett bűnmegelőzési osztály irodáiban, öltőzőiben és álmennyezetében több tízezer eurót találtak a nyomozók. "Ezek a rendőrök tulajdonképpen fizetéskiegészítést vettek fel azoktól, akiket le kellett volna buktatniuk" - írta a Le Monde.
A rendőrség rendőrségének is nevezett felügyeleti szerv (IPGN) 2011 októberében az ügyészség kérésére indított nyomozást az ügyben, miután Marseille északi kerületeinek képviselői és lakosai panaszt tettek a prefektúrán három gyanús személy ellen, akik egy letakart rendszámú gépkocsival furikáztak az utcákon. A nyomozás megállapította, hogy egy rendőrségi gépkocsiról van szó, amelyben ezt követően az IPGN lehallgató készülékeket helyezett el, és a bűnmegelőzési osztály telefonjait is lehallgatták.
A jelenleg folyó eljárás csak rendőröket érint, tisztekre és vezetőkre nem vetült semmilyen gyanú. A rendőri szakszervezetek elsősorban azt sajnálják, hogy "senki nem tudta ezt az egészet éveken át megállítani".
A rendőrség vezetése szerint a "képtelen" ügy Franciaország második legnagyobb városa és legnagyobb kikötőjében történt, ahol a munkanélküliség meghaladja a 13 százalékot és az érintett északi városrész egyes részein az 50 százalékot is eléri. Csak idén húsz fegyveres leszámolás történt helyi drogbandák között. A húsz évvel ezelőtt létrehozott bűnmegelőzési osztály tagjai mindennapos kapcsolatban vannak ezeken a környékeken a bűnözőkkel, ezért gyakran cowboyoknak is gúnyolják őket Franciaországban. Az ő dolguk a kábítószer-kereskedők és egyéb utcai bűnözők tettenérése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.