Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 13. 12:59, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Koronavírus: Továbbra sem tudni Pápa környéki megbetegedésről

Koronavírus: Továbbra sem tudni Pápa környéki megbetegedésről

Bár számos pletyka terjeng a városban, a pápai kórházból mindössze egyetlen gyanús esetet szállítottak ajkára, ahol két koronavírus tesztje is negatív lett az illetőnek. Így továbbra sem tudni Pápa környéki megbetegedésről.

Dr. Bilinszky Zsuzsanna, a pápai kórház infektológus főorvosa a higiéniai szabályok fokozott betartására figyelmeztetett. Mint mondta, a külföldről hazatérőknek ajánlott két hétig házi karanténba vonulniuk, különösen, ha a fertőzés által jelentősen sújtott országból, vagy repülőgéppel érkezett haza.

Bár több pletyka is terjengett a városban gyanús esetekről, vagy konkrét megbetegedésekről, Dr. Bilinszky Zsuzsanna hangsúlyozta, mindössze egyetlen gyanús eset történt Pápán. A főorvos elmondta, a beteg a háziorvosi ügyeleti rendszerből került át mentőautóval a kórház sürgősségi osztályára, ahol a személyzet védőfelszerelésbe öltözve vizsgálta meg a két héttel azelőtt Torinóban járt beteget, akit speciális mentőegység szállított át az ajkai Magyar Imre Kórházba. Két koronavírus tesztnek is alávetették a beteget, mindkettő negatív eredményt mutatott, így várhatóan hétvégén haza is engedik az illetőt. A főorvos hangsúlyozta, a pápai járásból nem került más gyanús beteg koronavírus gyanújával ajkára. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki felső légúti megbetegedés tüneteit észleli magán és járt korábban külföldön, az telefonon értesítse háziorvosát, ne menjen be a rendelőbe, nehogy másokat megfertőzzön. A háziorvos gondoskodni fog az elszállításáról.

Dr. Billinszky Zsuzsannától megtudtuk, a védőfelszerelés fel és levételének helyes sorrendjét és módját oktatták a kórház személyzetének.

Van elegendő védőfelszerelés Pápán

Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a pápai kórház főigazgatója elmondta, sokat változott a helyzet az országban azóta, hogy Pápán elrendelték a látogatási tilalmat az influenza-szerű megbetegedések egyre nagyobb száma miatt, mivel azóta már 19-re nőtt a koronavírussal fertőződött betegek száma. A pápai kórházban több óvintézkedést vezettek be, melynek értelmében kikérdezik a kórházba érkezőket, hogy ők, vagy közvetlen környezetükből járt-e valaki külföldön az utóbbi időszakban.

Hangsúlyozta, a kórház megfelelő számú védőfelszereléssel rendelkezik, és a kézfertőtlenítés lehetősége maximálisan adott az intézményben. Ez köszönhető annak is, hogy a tavalyi évben zárult le az intézményben egy a betegbiztonság növelését célzó projekt, amelynek keretében számos kézfertőtlenítő berendezést helyeztek el a kórházban. A főigazgató hozzátette, a kórház betegei és látogatói gyakran használják is ezeket a berendezéseket. Gondoskodtak a fertőtlenítő szer pótlásáról is, amely már úton van a kórházba, felületfertőtlenítő szerekkel és védőfelszerelésekkel pedig feltöltötték a kórház raktárkészletét.

Töreki-Vörös Ibolya elmondta, a kórház betegei és látogatói elfogadják a szükséges óvintézkedéseket, amelyeket a járvány terjedésétől függően szigorítani fognak, tekintettel arra például, hogy jelenleg az ápolási osztályon kezelt, vagy súlyos betegegségben szenvedő ellátottak vonantkozásában kivételt tesznek, ami a látogatási tilalmat illeti.

A kórház vezetése mindenkit arra kér, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék az intézmény folyosóin, a lehető legközelebbi bejáraton keresztül közelítsék meg céljukat és ne menjenek át a kórházon rövidítési céllal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.