Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Július 24. 08:15, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kormányülés: napirenden a devizahitelek ügye és a demográfiai program

Kormányülés: napirenden a devizahitelek ügye és a demográfiai program

A devizahitel-szerződések módosításának lehetőségeiről és a demográfiai programról is tárgyal mai ülésén a kormány.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt hét kedden beszélt arról, hogy a kormányzat keresi a megoldást arra, hogyan lehet jogszabállyal módosítani a devizahitelesek szerződésein. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tájékoztatása szerint azt vizsgálják, hogy a szerződéskötéskori körülmények alapvető megváltozására hivatkozva miként lehetne jogszabállyal átírni a bankokkal kötött szerződést. Ilyen - a szerződésmódosítást indokoló - körülmény elsősorban az árfolyam-különbözet, hiszen nem róható fel az ügyfélnek, ha rajta kívül álló ok, például az árfolyam "elszaladása" miatt válik képtelenné tartozása fizetésére - közölte a tárca, hozzátéve: a polgári törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa szerződések tartalmát.
Az a cél, hogy a gazdasági ésszerűség figyelembevételével minél több devizahitelesnek tudjon segítséget nyújtani a kabinet - hangsúlyozta a KIM.
A kormányülés másik kiemelt témája a demográfiai program. Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár egy hete - hangsúlyozva, hogy kormánydöntés még nem született az ügyben - azt mondta: a népesedéspolitikai program első eleme az adókedvezmény kiterjesztése mindazokra a családokra, amelyek a jelenlegi kedvezményt nem tudják teljesen visszaigényelni gyermekük, gyermekeik után. Szerepel benne azon egyetemisták, főiskolások támogatása is, akik családot szeretnének alapítani. A javaslat harmadik eleme a rugalmas gyed bevezetése, szabályainak és támogatási rendszerének kialakítása - részletezte Soltész Miklós, további területként említve a szocpol, vagyis az otthonteremtési támogatás kidolgozását, adott esetben bővítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.