Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. November 11. 08:18, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Köreim - Megnyílt Bencze Zsolt kiállítása a Pannonia Reformata Múzeumban

Köreim - Megnyílt Bencze Zsolt kiállítása a Pannonia Reformata Múzeumban

Üröm az örömben, hogy a bevezetett korlátozó intézkedések miatt a tárlatot csak online lehet megtekinteni.

Bencze Zsolt a NATO Légi Szállítást Kezelő Ügynökségénél infrastrukturális részlegvezetőként dolgozik, 10 éve él a városban, de Pápához fűződő kapcsolata ennél régebbi. - Az idei év végén egy fontos korszaka zárul le az életemnek. Tíz évet töltöttem Pápán, s most jött el az idő, hogy tovább kell innen mennem. Mindig jó szívvel gondolok Pápára, s amikor lehetőségem adódik, visszajövök - mondta elérzékenyülten az alkotó, aki a művészettel az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán ismerkedett meg. 1996 óta tagja a Honvéd Kulturális Egyesületnek és rendszeres résztvevője a Honvédelmi Minisztérium által évente megrendezett Nemzetközi Alkotótábornak, ahol alkotói ismereteit tapasztalt művészek segítették fejleszteni. Alapító tagja a Bükkosi Gábor Katonafestő Képzőművészeti Stúdiónak is és 2018-ban felvételt nyert a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe.

A különböző technikával készült 50 alkotás mindegyike a kört, mint szimbólumot járja körül. Az képek érzelmi üzeneteket hordoznak, amelyek megszólítják a közönséget.

A megnyitón Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, ez a harmadik kiállítás az idei évben a Pannonia Reformata Múzeumban, de a járványhelyzet miatt ez az első, amelynek megnyitója lehet. Ugyanakkor a bevezetett korlátozó intézkedések miatt a kiállítást csak a megnyitó alkalmából lehetett személyesen megtekinteni. A tárlat az online térbe költözik, az alkotásokat hamarosan a Pannonia Reformata Youtube csatornáján keresztül lehet megtekinteni.

A kiállítást dr. Áldozó Tamás nyitotta volna meg, ám közvetlen munkatársának tesztelése miatt elővigyázatosságból otthonól dolgozik a városvezető. Gondolatait Huszár Hajnal sajtóreferens tárta a kiállításmegnyitó részvevői elé:

"A képek sorba rendezettek, tehát egymásutániságuknak jelentősége van. Lao-ce-től Csontváryig nagy íve van ennek a rendnek, de tudós filozófusok, művészettörténészek még más íveket is bizton megolvasnak nekünk, nekünk, ebbe a világba messziről betekintőknek. Szeretjük az ismerőst, az éles kontúrokat, az azonosítható formákat síkban és térben, megkapaszkodni abban, amit a tapasztalat elénk sodort, tapinthatóvá és megismételhetővé tett. Szeretjük a tárgyat magát, mert hiányában megrettent a misztikum, a magunkba fordulás; félünk önmagunktól, mert megtakarítottuk a magunkba nézést, önmagunkban a körbefordulást; hagyjuk álommá pazarlódni a távolról felsejlőt, az alaktalant, a kontúrtalant, a kezünkkel nem elérhetőt…
Nincsenek hangok és illatok, ideges mozdulatokkal sem kapálózik senki, csak csend van és színek, és körök vannak. És a körök megfejthetetlenek, a kör egyszerre atavisztikus és jelentések végtelen sokaságát magába foglaló; egyszerre a kezdet és a vég, alfa és omega, a Nap teremtő erejének formája, a fényé, amiből jövünk, s aminek irányába az út véges-végtelen elvezet.
Körök vannak és rájuk feszülnek a színek, egymásba tűnnek és feltételezik is egymást; látszólag mind máshonnan indult és más célhoz sodor, de valójában egy mind; egymásra olvasztva ős-körré oldódnak, amiben nincs mozdulat, játéka izmoknak, csak lüktetés, fortyogás, ahol a kavarodás a sötétebbtől imbolyog a világosba, majd vissza a magasba; ahol önmagunkba érve sejtjük meg a végtelent, a mindannyiunkban magunkkal kapott üzenetet, aminek megismerésétől pont az foszt meg minket, hogy a kulisszákat matatjuk, hogy kívülre vizslatunk a teremtésből származó közös emberi helyett.
Körök vannak és rájuk feszülnek a színek. Magukat mutatják választani mindent, sejteni a mélyből, már már túlról; sejteni többet, mint ameddig látni; színekbe kenődve magunkba markolni kegyetlen; önmagunk körül idézni idegent magunkból. Hívnak minket nézni, oldódni, félni és lelkesedni, fázni és megnyugodni. Menjünk! Ez az út közös út, letérni róla nincs választás: induljunk tehát!" - hangzott el a megnyitón.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.