Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Konnektoros hibridek emelkednek a felhők fölé

Konnektoros hibridek emelkednek a felhők fölé

A jövőben bárki repülhet. Ezt egy amerikai cég állítja nekünk, amelyik a jelek szerint egyre komolyabban foglalkozik a repülő autó témakörével. Ráadásul a projekt megvalósításához az egyre divatosabb, hálózatról tölthető hibrid megoldását választotta. A New York-i autószalonon egy öszvér is felhívta magára a figyelmet: a Terrafugia Transition TF-X.

Már jó pár hónap eltelt, mióta megnyitotta kapuit a New York-i Autószalon, ahova rengeteg világ- és tengerentúli premierrel, illetve sok-sok érdekesebbnél érdekesebb újdonsággal érkeztek az autógyártók. Itt egy elmebeteg öszvér is felhívta magára a figyelmet: az érdekes szerzet becsületes neve Terrafugia Transition TF-X, különlegessége pedig, hogy mind a közutakon, mind pedig a repülőtér kifutóján, vagy akár a levegőben megállja a helyét – bizony, egy igazi repülő autóról beszélhetünk.

Azt nem tudjuk, hogy a Mozaik utcai vizsgaközpontban mennyire abszolválna sikeresen egy hazai műszaki vizsgát a Terrafugia TF-X, ám azt igen, hogy az Egyesült Államokban állítólag minden engedélyt megkap a korábbi információk szerint közel szériaállapotban lévő közlekedési eszköz. Bár korábban már az árról is nyilatkoztak az illetékesek (65 millió forint), hirtelen közel egy évtizednyit ugrott vissza a fejlesztés. A gyártó ugyanis egyre több problémával kényszerül szembesülni, miközben becsülendő módon tényleg olyan megoldást szeretnének a vásárlóknak adni, amely biztos lábakon áll. Így a TF-X-re átnevezett modell még 8-12 évig távol marad a szériagyártástól. Az összecsukható szárnyakkal felszerelt (ennek köszönhetően egy hagyományos garázsba is befér a tervezők szerint) kétüléses meghajtásáról pedig egy 300 lóerős benzinmotor és két, egyenként 600 lóerős elektromotor gondoskodik majd.

A levegőben akár 322 km/h-val is száguldhat majd a különlegesség, miközben hatótávolsága 800 kilométer felett lesz. A hagyományos benzinnel üzemelő motor a szárazföldön elektromosan korlátozott 105 km/órás végsebességet tesz lehetővé a Terrafugia Transition számára (azért ennél a tempónál megnéznénk, hogyan viselkedik a jávorszarvasos teszten), a biztonságról pedig többek között légzsákok és gyűrődőzóna gondoskodik.

Persze a legális használathoz mind egy gépjárművezetői, mind pedig egy kisrepülős jogosítvány szükséges a sofőr/pilóta részéről. Nagy baj esetén gombnyomásra egy ejtőernyőt nyit a repülő autó, amellyel az illetékesek szerint szinte garantált a biztonságos földre érkezés, már amennyiben nem épp a Balaton felett körözgetünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk