Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 26. 09:31, vasárnap | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

Kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja

Kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja

Február 25.-én szombaton este 18 órai kezdettel tartotta megemlékezést Pápa város önkormányzata a Sulyok Dezső szobornál. A megemlékezést követően megkoszorúzták Katona István emléktábláját.

A Himnusz eléneklése után pápai történet címmel irodalmi összeállítást hallgathattak az emlékezők, a Pegazus Színház művészeinek előadásában. Az ünnepi beszédet dr. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő mondta. – A mai napot a kommunista áldozatokra emlékezik az ország. Azért ezen a napon, mert Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. Ezt a napot határozatban rögzítette a Magyar Országgyűlés 2000. június 13-án – fogalmazott Kontrát Károly.

- Ezen a napon emlékezzünk meg Apor Vilmos győri püspökről, aki élete árán is megvédte a templomába menedékért folyamodó lányok és asszonyok tisztaságát. Emlékezzünk meg ezen a napon az ’56 után kivégzett Nagy Imréről, valamint Maléter Pálról. Emlékezzünk meg Raoul Wallenberg, több tízezer magyar zsidó megmentőjéről, akit a szovjet hatóságok hurcoltak el. Emlékezzünk Mindszenty Józsefre is, akit 1948 karácsonyán vitt el az ÁVÓ, és akit koncepciós perben ítéltek börtönbüntetésre. Emlékezzünk Recskre, a hortobágyi kitelepítő-táborokra, vagy azokra a családokra, azokra az emberekre, akiknek az életét ugyan nem vették el, de megkeserítették. Emlékezzünk Sulyok Dezsőre, városunk ’45 utáni első polgármesterére, akinek ígéretes politikai pályafutását lehetetlenítették el a „Lex Sulyok” elfogadásával és elűzték az országból. Ezekkel a bűnökkel szembe kell nézni, ezen bűnök elkövetőit meg kell ismerni. Ezek a bűnök az Országgyűlés tavalyi döntése nyomán soha nem évülnek el – mondta dr. Kontrát Károly emlékező beszédében.

A beszéd után koszorúzással és gyertyagyújtással ért véget a rendezvény a Sulyok Dezső szobornál, majd az emlékezők átvonultak a Katona István emléktáblához, ahol szintén elhelyezték koszorúikat, gyertyáikat. Az esemény a Szózat eléneklésével zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.