Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Június 27. 15:32, csütörtök | PR

Költözöl? 5 tipp, hogy ne gerincsérv legyen a vége!

Költözöl? 5 tipp, hogy ne gerincsérv legyen a vége!

Költözés során a két leggyakrabban elhangzó mondat a „Vigyázz, el ne törd!” és a „Légy óvatos, be ne csípődjön!” De ezeknek a variációit is sokszor hallani.

A „Le ne ejtsd!” és a „Bele ne roppanjon!” is gyakori olyankor, mikor az ember költözik. Mert a költözéssel járó tárgyi sérüléseken túl, bizony lehet komolyabb testi sérülést is szenvedni. Bármennyire is azt gondolod, hogy az a gyakoribb, hogy az ember a lábára ejt egy könyvekkel teli dobozt, az igazság az, hogy az emelés következtében kialakult gerincsérvtől és a derékroppanástól szenvednek a legtöbben. A betegek legnagyobb része, mikor orvoshoz kerül, pontosan meg tudja mondani, hogyan történt: költözéskor rosszul emelt.

Azért, hogy a költözés végén ne az orvosnál köss ki, íme, néhány gyakorlatba is könnyedén ültethető tipp, a visszuk.hu költöztetési oldalról, amivel testi épségedre vigyázhatsz.

1.Tolni és nem húzni.

Kell oda jócskán fizikai erő, ha nehéz tárgyakat egyik helyről a másikra költöztetsz.
Bizonyított tény, hogy az emberi test számára a toló mozdulat sokkal könnyebben kivitelezhető, mint a húzó, tehát ne ess kétségbe, ha nem tudsz magad felé húzni olyan könnyedén valamit, mint ahogy azt eltervezted. Próbáld meg inkább tolni. Ez főleg masszív bútoroknál megfogadandó. A tolás másik nagy előnye a húzással szemben, hogy sokkal kisebb megterhelést jelent a hátnak, így biztonságosabb is.

2. Nem kell mindent telepakolni.

Tudjuk, hogy általában minden centi számít és ebben az esetben is, csakhogy itt inkább az üresen hagyott centik számítanak. Nyugodtan hagyj 1-1,5 cm rést a dobozok tetején, nem kell mindent telepakolni. A túlságosan megpakolt dobozok sérülékenyebbek és mozgatásuk is nehezebb. Alapszabály, hogy minél kisebb a doboz, annál több nehéz tárgy fér bele, így tartsd ezt is szem előtt. A könyvekkel pedig csak óvatosan, hiszen nemhogy megemelni, de autóra felpakolni se túl egyszerű egy olyan dobozt, ami tele lett nehéz könyvekkel pakolva.

3. Ne egyből emelj.

A legtöbben ott követik el a legnagyobb hibát, hogy egy nagyon nehéz dobozt egy lendületből és legfőképpen álló helyzetből próbálnak meg azonnal felemelni. Könnyebb, ha az ember mélyebben lehajol vagy guggol a dobozhoz és onnan fokozatosan emeli meg. Így kevésbé valószínű, hogy beroppan a derekad. Nehéz doboz emelését lehetőleg egyenes háttal, combból és csípőből kiinduló mozgással tedd!

4. Keress egy költöztető céget.

Ha nagyon nehéz dobozokról van szó, aminek cipelésétől meg akarod kímélni a népes családi és baráti körödet, na meg magadat is akkor ebben az esetben érdemes profi költöztetőket hívnod. Óriási piaca van ma Magyarországon a költöztető cégeknek, így válogathatsz kedvedre. Persze ugyanúgy kiveheted te is a részedet a költözésből, de a nehezebb tárgyak mozgatását, a dobozok cipelését bízd szakemberre. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy megúszd a gerincsérvet.

5. Melegíts egy kicsit.

Persze, irtó viccesen hangzik elsőre, hogy mint edzés előtt melegíts be doboz emelés előtt is, de nem véletlenül találták ki a különböző sportok előtti izomlazító és melegítő gyakorlatokat sem. Gondolj arra, hogy mikor lemész az edzőterembe, akkor is rákészülsz a komolyabb, testedet jobban megterhelő gyakorlatokra, így miért ne tennéd ugyanezt akkor is, ha tömött és nehéz dobozokat kell egyik helyről a másikra mozgatnod.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.