Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 18. 06:53, hétfő | Helyi
Forrás: Városbarát Egylet

Költővendég a városbarátoknál

Költővendég a városbarátoknál

A Költészet Napja után négy nappal is az irodalomé volt a főszerep az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egyletnél.

Az április 15-i összejövetelen a megjelent érdeklődők Búzás Huba költő gondolatvilágával és lírájával ismerkedhettek. Annak ellenére, hogy Búzás Hubának nincsen szoros kötődése városunkhoz, Pápát mégis a szíve közepén hordozza. A protestáns lelkész-felmenőkkel büszkélkedő, veszprémi illetékességű költő számos példaképének első szárnycsapásait ez a település, valamint a 485 esztendeje alapított református kollégium segítette. A pénteki összejövetel helyszíne, az Árkádia Nosztalgia Kávézó ezért is volt szimbolikus hely, hiszen egykor valahol ott állhatott a pápai református kollégium első épülete is. A kötetlen jellegű programon Búzás Huba elsősorban a Pápához köthető, számára kedves, „lélek-formáló” kultúrtörténeti vonatkozásokról és személyiségekről vallott, elsődlegesen Petőfi Sándorról, Jókai Mórról, Nagy Lászlóról, Rab Zsuzsáról, Weöres Sándorról és Ágh Istvánról. De természetesen nem maradhatott el saját költői munkásságának, és saját költeményeinek az ismertetése sem.

Búzás Huba 1935-ben született a viharsaroki Medgyesegyházán. Keszthelyen érettségizett, a jogi diploma megszerzése mellett előszeretettel verselt, művei irodalmi folyóiratokban jelentek meg, egészen 1972-ig. Ezután mintegy két évtizedig felhagyott a nyílvános publikálással. Veszprémben él. 1995 tájékán kezdett el újra publikálni. Első verseskötete 2000-ben jelent meg Kávéillat – korán ébredőknek – címmel, ezt követte a Napranéző (2003), a Hajnali tótágasok (2006). A válogatott verseit tartalmazó Tépd le a napot (2008) után 2010-ben az Amerre a szél fúj című verseskönyve látott napvilágot. Legújabb verseskötetét tavaly a Napkút Kiadó gondozta Kúszmászva Európa zsámolyán címmel.
A pénteki író-olvasó találkozón a városbarátok meglepetéssel is készültek, az éppen 81. születésnapját ünneplő költőt piros-kék-szíves tortával, valamint dallal, verssel köszöntötték. Az Egylet ügyvivője, Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő a manapság sajnos kevésbé emlegetett, az ugyancsak egykori pápai diákból poétává lett Bódás János (1905-1987) intő szavait mondta el felköszöntésül: „Adj szót, vigaszt, ha van, falatot, / derűt, tudást, vagy békítő kezet, / mindez Tiéd! / Vesd másba s nézheted, / hogy nő vetésed, hozva dús kalászt, / s meggazdagítva lelked asztalát. / Csoda történik: / minél többet adsz, / Te magad annál gazdagabb maradsz.”
A program befejezéseként Kerecsényi Zoltán mindenki figyelmébe ajánlotta azt az új, igen reprezentatív, szép képanyaggal gazdagított Pápa-prospektust, mely városunk nevezetességeit mutatja be, s mely ingyenesen szerezhető be a helyi Tourinform-irodából. Ajánlja ezt a szép kiadványt minden pápai figyelmébe, mert ennek távoli ismerősöknek, barátoknak való elpostázásával ki-ki egyénileg is sokat segíthet nevezetességeink, látnivalóink propagálása tekintetében, s bizony ezzel ki-ki egyénileg is erősítheti a pápaiságot. – hangsúlyozta a képviselő.

Fotó: Csorba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.