Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Augusztus 18. 12:20, szombat | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Klaus: Necas kormányfő végzetes hibát követ el az adóemeléssel

Klaus: Necas kormányfő végzetes hibát követ el az adóemeléssel

Petr Necas miniszterelnök végzetes hibát követ el, amikor a jelenlegi gazdasági helyzetben adóemelést kíván végrehajtani Csehországban - állítja Václav Klaus cseh államfő, aki a Mladá Fronta Dnes című liberális prágai napilap szombati kiadásának nyilatkozva élesen bírálta a kormányfőt.

Necas pénteken egy lapinterjúban megerősítette: a cseh kormány az egyházi kárpótlás és az adóemelés ügyében nem fog meghátrálni. Úgy vélte, hogy amennyiben most a kormány meghátrálna, az rossz jelzés lenne a pénzpiacoknak, s azt mutatná, hogy a kormány távolodik konszolidációs stratégiájától.
"Ez a lépés túlmenne a politikai és gazdasági butaság határán, már a politikai és a gazdasági tudatlanság határán lenne" - jelentette ki Necas a Lidové Novinyben.
Klaus szerint ez a kijelentés abszurd és nehezen értelmezhető. "Szinte nem akarom elhinni, hogy elhangzott. Ha az ő szavajárását akarnám alkalmazni, akkor azt mondanám, hogy ezekben az időkben adót emelni az már a politikai és gazdasági öngyilkosság határán van" - fejtette ki az elnök.
"Úgy vélem, mindkét esetben - mind az ügyben magában, mind annak érvényesítésében - a miniszterelnök úr végzetes hibát követ el" - hangsúlyozta Klaus, aki már korábban is bírálta Necast és kormányát adóemelés miatt.
A cseh kormány azt szeretné, ha januártól a kedvezményes áfa 14 százalékról 15 százalékra, a normál áfa pedig 20 százalékról 21 százalékra emelkedne. Ezt több polgári demokrata képviselő és szenátor is ellenzi, míg a szociáldemokrata többségű szenátus az adóemelést a héten elutasította. Ezt azt jelenti, hogy a törvényjavaslatok visszakerülnek a képviselőházba, s újbóli elfogadásukhoz a 200 tagú testületben 101 szavazatra lesz szüksége a koalíciónak. Pillanatnyilag a hárompárti kormánykoalíció 100 képviselővel rendelkezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -