Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Szeptember 30. 20:08, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kivezetné a garázsadót és csökkentené a kommunális adó mértékét Grőber Attila

Kivezetné a garázsadót és csökkentené a kommunális adó mértékét Grőber Attila

A Hatpárti Választási Együttműködés polgármesterjelöltje szerint elbírná a város költségvetése az adóbevételek csökkentését és több pénz maradna az embereknél és a vállalkozásoknál.

Az első évben mintegy 120, a másodikban pedig körülbelül 170 millió forinttól esne el Grőber Attila elképzelései szerint a pápai költségvetés, vagy ha a másik oldalt nézzük, ennyivel több maradna a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

A politikus azt mondta ma délutáni sajtótájékoztatóján, hogy a 2014-es választási kampányban a Fidesz nem beszélt új adónemek bevezetéséről, ennek ellenére 2015 novemberében bevezették a garázsadót és a kommunális adót. Hozzátette, akkor azzal indokolták - a szerinte ad-hoc módon megalkotott - intézkedéseket, hogy a Pápai Hús nehéz helyzete miatt kieső adóbevételeket próbálják ilyen módon pótolni. Grőber Attila szerint erkölcsi kötelesség a kommunális adó csökkentése és a garázsadó kivezetése, hiszen azóta a húsgyár rendesen fizet iparűzési adót.

1. A polgármesterjelölt programjának első pontja tehát a kommunális adó csökkentése, az ingatlan nagyságához mérten. 70 négyzetméter alatti ingatlanok esetén évente 5000 forintot, 120 négyzetméter alatti ingatlanok tulajdonosainak 9000, 120 négyzetméter felett pedig 13.000 forintot kellene évente fizetni.

2. A garázsadó megszüntetése. Első lépésben, 2020-21-es költségvetésben felére csökkentené az adó mértékét, a következő évben pedig teljesen eltörölné azt.

3. Vállalkozások építményadójának csökkentése. A mostani 1200 Ft/m2-ről az első évben 1050 forintra, 2022-től pedig 950 forintra.

4. Pápai kis- és középvállalkozások támogatása. Grőber Attila gazdaságfejlesztési pályázati rendszert dolgozna ki, fejlesztési pályázatok önerejének támogatására, továbbá patrióta gazdaságpolitikát folytatna, amelyben az önkormányzati cégek – a szabályok maximális betartásával – helyi cégeket részesítenének előnyben.

5. Konzultatív testületet hozna létre a vállalkozók képviselőinek részvételéve, így alakítva ki szoros, napi szintű kapcsolatot a helyi vállalkozókkal.

Grőber Attila elmondta, a fenti tervezett intézkedések nagyjából 170 millió forintot hagynának a helyi lakosoknál és vállalkozásoknál. Véleménye szerint jó helyen lenne náluk ez az összeg, amelynek egy része megjelenne az iparűzési adóban, hiszen egyrész a vállalkozások fejlesztésekre fordítanák a náluk hagyott összegeket, ezzel növelhetnék bevételeiket, a lakosság pedig részben náluk költené el a most adóként befizetett forintokat.

A politikus szerint ezeken kívül különböző módokon jelentős összegeket lehetne megspórolni a költségvetésben. Többek között felülvizsgálná a rendezvényekre költött önkormányzati kiadásokat, valamint a beruházásokra fordított összegeket, ugyanis véleménye szerint bizonyos esetekben túlárazottak a fejlesztések.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.