Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 05. 12:32, kedd | Belföld
Forrás: mti

Kiváló a hazai szabadvízi strandok vízminősége

Kiváló a hazai szabadvízi strandok vízminősége

Kiválónak mondható a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek vízminősége a most elkészült, az elmúlt négy évre vonatkozó uniós minősítés szerint - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) kedden az MTI-vel.

A 2014-2017-es időszakot áttekintő vizsgálat eredményéről azt írták: kiváló a fürdővíz minősége a Fertő tó, a hévízi tófürdő és a Tisza-tó esetében, valamint a Velencei-tó és a Balaton fürdőhelyeinek többségén, mindössze a magyarországi tavak és folyók vizének hat százalékánál van gond a vízminőséggel.

Az összesítés szerint az országos helyzetkép alapvetően pozitív, a 229 minősített fürdővíz 94 százalékban kiváló vagy jó minősítést, 3 százaléka tűrhető minősítést kapott.

Mindössze hét fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján kifogásolt kategóriába: Gödön a felső-gödi szabad strand, Makón a Maros Kalandpart, Mosonmagyaróváron a Mosoni utcai szabad strand, Jándon a Tisza-parti szabad strand, Tivadarban a Tisza-parti szabad strand, Vásárosnaményban a gergelyiugornyai szabad strand, Tiszaszigeten a Turisztikai Központ szabad strand.

A szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítják össze, de nemcsak egy-egy mintát vesznek figyelembe, hanem a vízminőség változásait és az esetleges egyéb egészségkockázatokat is - ismertették.

Az OKI kiemelte, a fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. Egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak - nyitás előtt és a nyáron havonta egyszer - az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok.

A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amely szennyvíz eredetű szennyeződésre és ebből adódó egészségkockázatra utalhat. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jele a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása.

Az intézet a nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolja a fürdőzést, mivel ezeken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés, például a bányatavaknál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.