Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. November 22. 15:01, péntek | Bulvár
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Kitüntette az amerikai elnök Jon Voight színészt

Kitüntette az amerikai elnök Jon Voight színészt

Az Egyesült Államok legmagasabb művészeti elismerésével, a Nemzeti Művészeti Érdeméremmel tüntette ki Donald Trump amerikai elnök Jon Voight Oscar- és Golden Globe-díjas színészt.

A Fehér Házban csütörtökön rendezett ünnepségen Donald Trump "a mozi egyik legnagyobb élő legendájaként" méltatta a 80 esztendős színészt. Voight Hollywoodban azon kevesek közé tartozik, akik támogatják a jelenlegi elnök politikáját.

"Fantasztikus művész, játékával különleges mélységeket csillant meg" - mondta Donald Trump. Felidézte Voight Éjféli cowboy című filmjét is. Ebben nyújtott alakításáért a színészt 1970-ben Golden Globe-díjjal ismerték el.

"Micsoda fantasztikus film ez!" - fogalmazott Trump, és az ünnepségen felcsendültek a mozi zenéjének dallamai.

Jon Voight - akinek második házasságából született lánya, Angelina Jolie szintén Oscar-díjas színész - az Amerikai Katolikus Egyetem középiskolájában, majd Lee Strasberg híres színészképzőjében végezte tanulmányait.

Csaknem hatvan filmben nyújtott emlékezetes alakítást, s olyan híres mozik fűződnek a nevéhez, mint A 22-es csapdája, Az Odessa-dosszié, a Hazatérés, a Szökevényvonat, Az esőcsináló, a Ray Donovan, vagy a 2005-ben bemutatott II. János Pál - A béke pápája című alkotás, amelyben a szentatyát személyesítette meg. A Hazatérés című filmjéért 1979-ben a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjat kapott. Munkásságát négyszer ismerték el Golden Globe-díjjal.

Méltatásakor csütörtökön Donald Trump úgy fogalmazott: Jon Voight egyike a kedvenc színészeinek.

Voight attól kezdve támogatja Trumpot, hogy a milliárdos bejelentette indulását az elnökségért. Többször, több fórumon kiállt az államfő és politikája mellett. Mostani kitüntetésekor az amerikai médiában felidézték azt is, hogy idén májusban Voight a Twitteren azt írta Trumpról: "Abraham Lincoln óta ő a legnagyszerűbb elnök".

A Nemzeti Művészeti Érdemérmet 1984-ben hozta létre az amerikai kongresszus. Az elismerést évente adják át az amerikai kulturális élet kiemelkedő tagjainak. Az idén Voight mellett díjazták még James Patterson írót, Teresa Lozano Long texasi filantrópot, a kaliforniai konzervatív agytrösztöt, a Claremont Intézetet, és egy virginiai étterem tulajdonosát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára