Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Március 07. 18:00, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kiállítás, egy nagyon nem középszerű emberről

Kiállítás, egy nagyon nem középszerű emberről

A Petőfi 200 emlékév kapcsán Petőfi-kiállítással készült a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtára, amelynek ünnepélyes megnyitására kedden délután került sor.

Mint ismeretes, a költő Pápán folytatta tanulmányait, elsősorban ennek az időszaknak állít emléket a könyvtár folyosóján helyet kapó tárlat, amelynek az "én középszerű ember nem leszek" - címet adták - időzve a költő szavait. A tárlaton a könyvárban őrzött dokumentumok és az ízlésesen elkészített plakátok mellett többek között videók és hangzópontok is vannak, illetve egy animációs kisfilmet is láthatnak, hallhatnak a kiállítás látogatói.

A kiállításmegnyitón Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte a szép számú résztvevőt, majd pedig igei köszöntőt mondott Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerült püspöke.

A kiállítást Hoppál Péter miniszteri biztos nyitotta meg. A pápai származású politikus személyes kötődéseit is belefűzve beszédébe elmondta, nemcsak Petőfi nevének "születése" köthető városunkhoz, hanem a költő később bőven termő törzse is itt Pápán hajtott ki, köszönhetően a kollégiumi professzoroknak és a kollégium szellemiségének. - Olyan útravalót kapott az itt töltött egy év alatt Petőfi Sándor, hogy immár ismert, elismert költőként, tettvággyal és közéleti ambíciókkal vágott neki a nagybetűs életnek, amelynek esztendeit az irodalom és történelem könyvek lapjairól ismerhetjük - fogalmazott Hoppál Péter.

- Petőfi Sándor fiatal magyar hős. Olyan alakja a magyar kultúrának, akire a szó mai értelmében is érdemes hősként tekintenünk és támaszkodnunk. A magyar nemzet számára éppoly fontos a költő kultuszának ápolása, mint Pápa városa számára, de az országos Petőfi-kultusz sem épülhetne pápai öröksége nélkül - tette hozzá a miniszteri biztos.

A kiállításmegnyitón közreműködött Novotni László szavalattal, Eisenbeck Ágota énekkel, Csatlós Krisztina zongorajátékkal, Pusztai Boglárka és barátai hegedű-, brácsa-, és bőgőjátékkal, valamint Müller Zoltán énekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.