Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. December 10. 15:54, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Police.hu

Ki van a maszk mögött? Bűnözők használják ki, hogy mindenki eltakarja az arcát!

Ki van a maszk mögött? Bűnözők használják ki, hogy mindenki eltakarja az arcát!

A rendőrség ajánlásokkal segíti a kiskereskedelmi egységek tulajdonosait és alkalmazottait a mostani, megváltozott körülményekre tekintettel.

Amíg nem is olyan régen egy arcát eltakaró ember feltűnést keltett, most a járvány idején a maszk viselése mindennapos, sőt kötelező szokássá vált. Ez az egészségünket óvó, ugyanakkor anonimitást kölcsönző eszköz alkalmat nyújt a bűnözők számára, hogy ezt kihasználva kövessenek el bűncselekményeket, például bolti rablásokat. Leginkább a kereskedelmi egységek közül a kisebb, egy-két főt foglalkoztató üzletek (például dohányboltok, gyógyszertárak, lottózók stb.) vannak veszélynek kitéve.

Az ilyen rablások megelőzése érdekében fogadja meg az alábbi rendőrségi tanácsokat!

Ajánlások az érintett boltok és üzletek tulajdonosai számára:

- Hasznos a távfelügyeleti rendszerbe kapcsolt vagyonvédelmi riasztórendszer kiépítése. Ilyenkor a pánikgomb jelzését követően egy vagyonvédelmi cég kivonuló egysége megteszi a szükséges intézkedéseket a rendőrök kiérkezéséig. A gyors reagálás megteremti a rendőrség azonnalos intézkedési lehetőségét, ezáltal növelve a várható eredményességet.

- Amennyiben helyi riasztórendszer kiépítése mellett dönt, érdemes szem előtt tartania, hogy rabláskor a támadásjelző megnyomásával megszólaltatott hang- és/vagy fényjelző az elkövetőből kiszámíthatatlan reakciókat válthat ki, ezért sokkal célszerűbb választás a néma riasztás.

- Arra is van lehetőség, hogy a riasztó a szomszéd üzlet(ek)be jelezzen be rablás vagy támadás esetén. A kollegiális összefogás, az egymásra figyelés hatékonyabbá teszi az erőszakos támadások elhárítását.

- A pánikgombon túl ajánlott az üzlethelyiségben kamerarendszer telepítése is, amely a közterületi térfigyelő kamerák felvételeivel együtt segíti az elkövető azonosítását.

- A napi bevétel tárolására javasoljuk a széfek használatát.

Ajánlások az alkalmazottak számára:

- Figyelje meg azokat a személyeket, akik zavartan viselkednek, konkrét cél nélkül érkeznek az üzletbe, illetve viselkedésük eltér az adott környezetben megszokottól!

- Gyengülő ügyfélforgalom esetén (nyitás után, zárás előtt vagy ebédidőben) se hagyja magukra munkatársait!

- A nagyobb összegű pénzkezelést a vásárlók elől elzárt helyen végezze!

Mi a teendő rablás esetén?

- Tegyen eleget a támadó utasításainak!

- Legyen együttműködő, az elsődleges cél ugyanis az élete és testi épsége megóvása!

- Lehetőség szerint őrizze meg a nyugalmát! Kerülje a támadó szemszögéből félreérhető vagy indokolatlanul gyors mozdulatokat!

- Lehetőség szerint használja a támadásjelzőt (pánikgombot)!

- Nézze meg és jegyezze meg alaposan az elkövetőt, ugyanis a pontos személyleírás megadásával a rendőrség munkáját jelentősen segítheti!

- Amennyiben tudja, figyelje meg, az elkövető merre és mivel menekül a helyszínről!

- Rablás esetén haladéktalanul hívja a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

- A bejelentés után várja meg kollégáinkat, kiérkezésükig azonban nem nyúljon semmihez a helyszínen, ezzel védve a nyomokat!

Címkék: arcmaszk, maszk, rablás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.