Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. December 05. 14:49, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk .

Ki akarták lopni a katalizátort egy nyílt utcán parkoló autó alól

Ki akarták lopni a katalizátort egy nyílt utcán parkoló autó alól

Egy szolgálaton kívüli rendőr érte tette a 21 és a 24 éves celldömölki férfit, akik ellen eljárást indítottak.

A rendőrségre a Pápai Rendőrkapitányság szolgálaton kívüli rendőre tett bejelentést arról 2020. december 4-én, hajnalban, hogy Pápa külterületén két személyt tartóztat fel, akik egy út szélén álló autóból a katalizátort akarták ellopni. Az elkövetők egy emelővel már megemelték a járművet, és megkezdték annak bontását, valamint a gépkocsijukban a bűncselekmény elkövetéséhez használható további eszközök is voltak. A helyszínre érkező járőrök igazoltatták a két férfit, egy 21 és egy 24 éves celldömölki lakost. A rendőrök megállapították, hogy az idősebbik elkövetőt a Celldömölki Rendőrkapitányság körözi, mivel nem fizette be a rá kiszabott bírságot, továbbá felmerült a gyanú arra, hogy kábítószert fogyasztott. A két férfit előállították és gyanúsítottként kihallgatták. Megalapozottan gyanúsíthatók azzal is, hogy a megemelt autóból szerszámokat tettek el, továbbá 2020. december 3-ra virradó éjszaka Bakonytamásiban egy személygépkocsi katalizátorát lopták el. Mindketten beismerő vallomást tettek.

Ellenük lopás vétség, lopás vétség kísérlet, a 24 éves férfi ellen továbbá kábítószer birtoklása vétség elkövetésének gyanúja miatt folyik büntetőeljárás.

Miért lopják a katalizátort a gépjárművekről?

Sajnos jóideje elterjedt már a katalizátor lopás (“platinázás“), és bár ez a károsultaknak sovány vigasz, ez nem csak országos, hanem nemzetközi probléma. Azért lett közkedvelt a tolvaj bűnözők körében, mert a használt, gyári katalizátorok relatív jó áron eladhatók, ugyanis a katalizátor kerámia a jó hatásfok érdekében olyan nemesfémekkel van bevonva, mint az arany és a platina. Fontos megjegyezni, hogy ipari nemesfémekről és milligrammokról van szó. Külföldön a rossz gyári katalizátorok újahaszosítására felépített gyárak a nemesfémeket kémiai eljárással kinyerik, és a kerámiát illetve a katalizátor házat újrahasznosítják.

Elsősorban a diesel és turbodiesel motorral szerelt kisteherautók, egyterűek vannak veszélyben, mert ott egyes típusok katalizátora viszonylag jó nemesfém bevonattal rendelkezik, és beférnek alá emelés nélkül a tolvajok, de egyre nagyobb divat a hibrid típusú autók alól is kilopni a katalizátort.

Általában egy speciális láncos kézi szerszámmal szinte hangtalanul levágják vagy lecsavarozzák a katalizátort a kipufogócsőről, a sofőr pedig csak a gépjármű beindítása után szembesül a problémával. Sajnos az a tapasztalat, hogy nem csökken az ilyen bűnözés és ahogy a magasabb építésű autók alól fogynak a katalizátorok, úgy esnek áldozatul a személyautók.

A kép csak illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.