Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. December 03. 21:40, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Két millió forintból kátyúztak ősszel

Két millió forintból kátyúztak ősszel

Az elmúlt hetekben számos úthiba kijavításán dolgoztak a Városgondnokság által megbízott szakemberek. Az őszi kátyúzás elsősorban a kisebb kátyúk kijavítását célozta tíz utcában.

A lakossági bejelentések és a Városgondnokság saját felmérései alapján választották ki a balesetveszélyt okozó, kijavítandó kátyúkat, amiket aztán meleg aszfaltozással tüntettek el. A munkálatokra 2,2 millió forintot fordított a városüzemeltetésért felelős intézmény.
-A legkisebb kátyúzási felület 1 négyzetméter, a legnagyobb 25 négyzetméter volt, összességében 172 négyzetméter felületet érintettek a munkálatok – mondta el érdeklődésünkre Bakó István, a Városgondnokság igazgatója. A kátyúzás érintette a Szent István és a Gróf utat, a Várkert, Török Bálint, Gyurátz, Juhar, Séllyei és Jókai utcát, valamint a Március 15. teret és a régi 83-as utat: összesen 30 úthibát tüntettek el.

A kátyúzás mellett a murvás utak javítását is több területen elvégeztette a Városgondnokság az elmúlt napokban. Buics Lajos kommunális részlegvezető arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az idei évben immár negyedszer járják végig és javítják a murvás utakat. Most gréderezéssel és úthengerezéssel dolgoztak, éppúgy, mint tavasszal, a kettő között pedig két alkalommal, saját gépeikkel csökkentették az úthibákkal. Az elmúlt napokban az öreghegyi, törzsökhegyi és kishegyi főbb utakon kívül többek között a Bocsor utca környéki murvás utcákat és a Várkertfürdőnél lévő parkolót simították le.

-A kátyúzás ugyan végleges megoldást nem jelent az utak minőségének javítására, mégis fontos, hiszen legalább a mostani állapotban megőrzi a burkolatokat – mondta el Áldozó Tamás polgármester a munkálatok kapcsán. A városvezető hangsúlyozta, az utak többségét nem kátyúzni kellene, hanem újjáépíteni, és ezt egy tanulmány is alátámasztja. A város ugyanis az év folyamán megvizsgáltatta a belterületi utakat egy erre szakosodott társasággal, az pedig azt a megállapítást tette, hogy a legsürgetőbb útrekonstrukciós munkák közel egy milliárd forintba kerülnének.
-Ennek a forrása jelenleg sehol nem látható és a jövő évre sem ígérhetünk jelentős útfelújításokat. Éppen ezért van jelentősége a kátyúzásnak, és annak, hogy minél több pénzt fordítsunk az utak állapotának fenntartására.

A polgármester hozzátette, a belterületi utak felújításának forráshiánya nem csupán pápai probléma, minden önkormányzat ezzel a gonddal küzd – kivéve a nagyon magas helyi adóbevétellel rendelkező településeket és a jelentős közműberuházást megvalósító városokat - fogalmazott Áldozó Tamás, a legnagyobb települési önkormányzati szövetség társelnökeként.

A pápai önkormányzat a nehéz helyzet ellenére jövőre is tervez útjavításokat, ezen kívül néhány benyújtott TOP-os pályázat tartalmaz útépítést a beruházáshoz kapcsolódóan és a Vízmű Zrt. gördülő fejlesztései között szereplő ivóvíz rekonstrukciós munkálatokat is követheti teljes útburkolat csere bizonyos esetekben – tudtuk meg a városvezetőtől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 14:18, szombat | Helyi

Megelevenedett a varázslóvilág a könyvtárban

A varázsvilág kedvelői ezúttal is szép számban látogattak el a Jókai Mór Városi Könyvtárba, ahol Harry Potter mágikus világa elevenedett meg, egy családi délelőtt erejéig.

2024. Május 11. 07:07, szombat | Helyi

Rózsaszínbe burkolózott a péntek esti égbolt

Elképesztő látványban volt része azoknak, akik feltekintettek az égre pénteken este.

2024. Május 11. 06:43, szombat | Helyi

A Harry Potter könyvek műfordítója járt Pápán

Tóth Tamás Boldizsár magyar műfordító és szinkrondramaturg volt a vendég a pénteken kezdődő Harry Potter napokon, a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

2024. Május 11. 06:24, szombat | Helyi

Unger Tamás: Van programunk

Az alpolgármestert többen kérdezték, hogy a politikai adok-kapok helyett miért nem inkább a terveikről beszélnek. Válaszul elmondta, a programjuk elérhető a város honlapján, bár elismeri, kissé időigényes lesz átbogarászni.