Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Készül a nagy kullancstérkép

Készül a nagy kullancstérkép

Az ÁNTSZ adatai szerint akár minden ezredik kullancs hordozza az agyhártya gyulladást okozó vírust, míg a kullancsok 20 százaléka Lyme-kórt is terjeszt. Egy interaktív online térkép segítségével világos képet kaphatunk a világban terjedő állati eredetű fertőző betegségekről – köztük a kullancsok okozta betegségekről is -, így hatékonyabban tudunk ellenük védekezni.

A térképet egy kanadai kutatócsoport fejlesztette ki, és a világ minden tájáról felkérnek majd állatorvosokat, hogy aktuális információkkal segítsék munkájukat.

A térkép a társállatról az emberre terjedő betegségek megfékezésében is nagy segítség lehet majd. „Ha ismerjük az állati megbetegedések pontos helyét, lokalizálni tudjuk őket, és előre tudjuk jelezni az emberekre leselkedő veszélyeket is. Ez különösen fontos, olyan súlyos betegségek esetében, mint a kullancs által terjesztett Lyme-kór. ” –mondta Dr. Máté László, az egyik legnagyobb állategészségügyi cég, a Ceva Csoport zónaigazgatója.

A Lyme borreliózis kórokozójával fertőzött kutyából vért szívó kullancs átadhatja a betegséget egy embernek is, így a kutyák kullancs elleni védelme közvetve az ember egészségének védelmét is szolgálja. Lényeges, hogy a kutyák kezelése olyan készítménnyel történjen, amelynek van repellenes, azaz csípésmegelőző hatása.

„Mindannyiunk számára kulcsfontosságú, hogy létrejöjjön egy ilyen világ szintű összefogás, és nagyon bízom benne, hogy a magyar állatorvosok és kutatók is aktívan hozzájárulhatnak majd a rendszer sikeréhez.” – tette hozzá Dr. Máté László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár