Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2019. Április 23. 09:49, kedd | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu

Készül a kastélykerítés - A ballagásra helyükre kerülhetnek a griffek

Készül a kastélykerítés - A ballagásra helyükre kerülhetnek a griffek

Áldozó Tamás polgármester munkatársaival tekintette meg a díszkapu elkészült elemeit, Lehoczky János kovács iparművész szentendrei műtermében.

Jól halad a munka a Pápa-ma.hu beszámolója szerint, mára kész szerkezetek, összeállított, festésre váró kerítésdarabok, majdan magasra nyúló tartóoszlopok és a kaput díszítő griffek is elkészültek.

-Most már érezni azokat a monumentális méreteket és azt a látványt, ami majd a pápaiakat fogadja néhány hónap múlva - fogalmazott a polgármester, miután a mesterrel és fiával végigjárták a műhelyt, megszemlélve az egyes kerítéselemeket, kézbe fogva a súlyos, formára vert kovácsoltvas darabokat.
-Egyelőre még nehéz elképzelni a valóságban, egyelőre még azokat a képeket látom, amelyeket itt a műhelyben is megnéztünk, amik valószínűleg minden pápai család fotóalbumában ott vannak. Ezeken a képeken hölgyek, fiatalemberek, családok fényképezkedtek a díszkapu előtt. Most még nem tudom elképzelni összességében azt a látványt, ami majd fogad bennünket, de mindenképpen egyedi, unikális élmény lesz, olyan, ami nagyon sokakat meg fog szólítani és biztosan sokan egy fotópontnak fogják használni - osztotta meg gondolatait a városvezető a műhelyben elé táruló látványról.

Lehoczky Tivadar fém-szakrestaurátor, a mester fia elmondta,a kerítések elkészültek, a korrózió elleni védelmet is megkapták - méghozzá az olajfúrótornyoknál is használt technológiával - már csak a festésük hiányzik. A nagy díszkaput tartó oszlopok is elkészültek, s a bennük lévő díszítő és stabilitást adó kovácsoltvas elemek is készen vannak, összeszerelésre várnak. A kiskapukról már csak a levélminták hiányoznak és a nagy díszkapuk nagy kovácsolási része is csaknem teljesen megvan. Mindezek mellett a griffek is csak arra várnak, hogy autóra tegyék őket és elfoglalhassák régi-új helyüket.

Készülnek a kaput tartó oszlopok is.Az 5,3 méter magas oszlopok még a munkapadon fekve is hatalmasak, anyagvastagságuk megdöbbentő, de ezekbe még további kovácsoltvas figurák kerülnek, melyek nemcsak díszítő funkciót látnak el, hanem nagyon komoly statikai szerepük is van, hiszen a díszkaput tartják majd, s az oldalirányú elmozdulás ellen kell hatniuk - magyarázza Lehoczky János és megmutatja az oszlopra kerülő sapkát is, mely szintén elkészült már.

A díszkapu 3,4 méter magas, egy-egy szárnya közel 1,5 méter széles. A nagy kovácsolási munkákon már túlvagyunk, még levelek és rozetták kerülnek rá, ezeken dolgozunk most

-Mindig újabb és újabb problémák jönnek elő. Lerajzolom, megbeszéljük a fiammal, hogyan csináljuk, lejövünk a műhelybe és elmagyarázzuk a dolgozóinknak. Itt minden egyes elemet ki kell találni és rettentő sok sablont kell készíteni. Nem úgy működik, hogy a tüzépen lehet ilyen csigát kapni, akkor abból összerakjuk, itt mindegyik elem kicsit más. Annak idején sem volt teljesen egyforma az összes tartozék, és ha ők meg tudták csinálni, akkor mi is - jelenti ki önérzetesen és a hatalmas műhelyben körbetekintve, megcsodálva a látványt, nem kételkedünk a mester szavaiban.

A hosszú beszélgetés, az érzékletes magyarázatok végén Áldozó Tamás arról egyeztetett az iparművésszel, hogy a folyamatosan készülő elemeket akár folyamatosan be is lehet építeni a már meglévő kerítéstalapzatra, s a tervek szerint elsőként - talán már a ballagásra - a griffek a helyükre is kerülhetnek. Az együttműködés Lehoczky Jánossal példaértékű - állapította meg a polgármester, hozzátéve, a kovács iparművész már akkor elkötelezettje volt ennek a munkának, amikor még a megvalósításra esély sem látszott, és most is nagyon jó együttdolgozni vele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 16:52, szerda | Helyi

Három polgármesterjelölt indul teljes csapattal az önkormányzati választáson

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Grőber Attila (Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület és 6 ellenzéki párt) és Marton Sándor (Mi Hazánk Mozgalom) mögött áll 10-10 ember, akik indulnak az egyéni választókerületekben.

2024. Május 08. 15:30, szerda | Helyi

Így képzik a járőrkutyákat a pápai katonák - Videó!

Közös kiképzést tartottak a napokban Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtér és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár járőrkutya vezetői.

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.

2024. Május 07. 15:22, kedd | Helyi

Méhlegelőt alakítanak ki Pápán

A Városfejlesztő Kft. munkatársai a Külső-Várkertben telepítenek valódi méhlegelőt.