Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Július 24. 11:17, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Készül a kastélykapu - Megérkeztek az első kovácsoltvas elemek

Készül a kastélykapu - Megérkeztek az első kovácsoltvas elemek

Újabb látványos mozzanat történt meg ma délelőtt az Esterházy-kastély előterében, hiszen a később helyére kerülő főkaput közre fogó kerítéselemek érkeztek meg Pápára.

Lehoczky Tivadar kovács iparművész elmondta, ezek az elemek már korábban elkészültek a szentendrei műhelyben. A négy, tömör vasból kovácsolt elem összsúlya jóval meghaladja az egy tonnát, daruval emelték fel azokat a korábban elkészült tégla kerítésre, melybe - a korabeli ólom helyett - ragasztásos technológiával rögzítik a kerítés kovácsoltvas oszlopait. A négy elem elkészítése mintegy 4 hónapot vett igénybe a szentendrei műhelyben, gondos tervezés és előkészítés nyomán. Az iparművésztől megtudtuk, a kastélykapu is készül, már csak a levelek hiányoznak róla. Ezek elkészítése és felszerelése még hosszadalmas munka lesz, de Lehoczky János szerint szeptember második felében a kapu is a helyére kerülhet.

Áldozó Tamás polgármester is megtekintette a látványos műveletet. Elmondta, az eredeti, 17. századi kapu és kerítéselemek a 19. század közepét követően kerültek Franciaországból Pápára, a második világháború során való eltűnésének részleteiről pedig nem tudni részleteket. Az viszont bizonyos, hogy több mint 70 év után újra kapu választja majd el a Fő teret az Esterházy-kastélytól. A városvezető azt várja, hogy ahogy korábban, ma is előszeretettel fognak a pápaiak és az ide látogató turisták fényképezkedni a díszes kapu előtt. Áldozó Tamás hozzátette, a kastélykapu átadására egy kiállítás összeállítását tervezik az Esterházy-kastélyban, amelyben a kapu és a kerítés elkészítésének fázisai lesznek láthatók.

A kapu elhelyezését és a kerítés megépítését megelőzően gondoskodni kellett a csapadékvíz elvezetéséről és a Fő tér burkolatának újra szintezéséről, ez utóbbin jelenleg is dolgoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.