Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Február 25. 14:34, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Kések a mindennapokra és szakembereknek

Kések a mindennapokra és szakembereknek

Kevés olyan használati tárgy van, melyet annyira gyakran használunk, mint egy kés. Bár talán észre sem vesszük, a leggyorsabban kopó otthoni univerzális eszközünkről van szó.

Éppen az intenzív használat miatt nem mindegy, milyen kések lapulnak fiókunkban.

A minőség bár nem az egyetlen, de döntő szempont kell legyen ezeknek az eszközöknek a beszerzésénél, hiszen nem néhány hétre hónapra, hanem jó esetben egy életre szerezzük be őket.

A konyhától az erdőig

A laikusok nehezen tesznek különbséget a kések egyes fajtái, típusai között tudni kell, hogy kevés ennyire specializált, sokoldalú eszköz létezik.

Ez arra is visszavezethető, hogy az ember a történelem hajnala óta használja, tehát volt „ideje” fejleszteni, változtatni. A mai állás szerint, felsorolni is lehetetlen, hányféle területen használjuk ezt az egyszerűségében verhetetlenül sokoldalú eszközt.

Konyhakés talán már mindenkinek volt a kezében, de valószínűleg kevesen tudják, hogy létezik speciális gombász illetve kertész késcsalád is. Más és más kés szükséges oltásoz és szemzéshez, vagy éppen általános mezőgazdaság feladatokhoz.

Ugyancsak más késtípusokat igényelnek az erdészeti feladatok, vagy éppen a vadászattal kapcsolatos tevékenységek. A használhatóság szempontjából releváns a penge hosszúsága, szélessége, alakja, a markolat milyensége.

Fontos, hogy egy kés összecsukható-e vagy éppen tokot igényel, egyszóval szempont a helytakarékosság, könnyű kezelhetőség is. Röviden, nincs két egyforma kés, ami ugyanarra lenne alkalmas, de nagy az átjárás használhatóság szempontjából az egyes darabok között.

Fába álmodott csodák alkotó eszközei

A fa évezredek óta a művészi alkotások egyik legkedveltebb alapanyaga.

Talán már az ősember megpróbálkozott a véséssel, faragással, de az igazán finom, részletgazdag munkák csak a vas, majd az acélpengék elterjedésével váltak lehetővé.

A középkorban már rendkívül sokféle, specializált faragóeszköz állt a mesteremberek, művészek rendelkezésére, napjainkban pedig a legmagasabb minőséget képviselik a faragó kések.

Annak csak a szakemberek, a fafaragással foglalkozók a megmondhatói, melyik fafajta milyen kést igényel.

Ezek az eszközök alkalmasak a legpontosabb, milliméteres precizitású munkák elvégzésére is, különleges kialakításuk és anyaguk révén. Aki látott már fafaragó mestert munka közben, rácsodálkozhatott a faragó kések kifinomultságára és specializáltságára.

Ez garantálja – no és a szakmai tudás és a művészi érzék – hogy kezük, vagy inkább késük nyomán igazi értékálló remekművek szülessenek.

A fotó forrása:
ShutterProductions / Shutterstock.com

Címkék: kés, kések

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 13:59, hétfő | PR

Tervezzünk kirándulást Székesfehérvárra!

Székesfehérvár leginkább a királyok városaként szokták emlegetni. Fejér megye megyeszékhelye egy olyan dinamikusan fejlődő város, mely számos kulturális és közéleti látnivalóval és programmal várja a látogatókat.

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.

2021. Április 02. 13:16, péntek | PR

Így lehet megtudni, hogy érvényes-e még az autópálya-matricánk

Online vette meg az e-matricáját, és nem emlékszik, hogy pontosan meddig érvényes? Vagy véletlenül kitörölte a visszaigazoló e-mailt, amiben megnézhette volna?

2021. Április 02. 13:08, péntek | PR

Hogyan fuss neki a kocsi műszaki vizsgájának?

A műszaki vizsga alapfeltétele annak, hogy a kocsidat közúti forgalomba vihesd. Sokan nyűgnek tekintik a rendszeres műszaki vizsgát, pedig rendkívül fontos oka van annak, hogy ilyen szigorú a szabályozás.