Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 15. 10:43, péntek | PR
Forrás: (x)

Kertépítéshez szükséges elemek: amikre biztosan szükséged lesz

Kertépítéshez szükséges elemek: amikre biztosan szükséged lesz

A kertépítészet egy rendkívül komplex, különálló szakma. Ugyanakkor a gyakorlottabb kertészek akár önállóan is belevághatnak kisebb-nagyobb kertépítészeti projektekbe.

Ebben az esetben a saját felelősségünk minden szükséges anyagot és elemet beszerezni. Összegyűjtöttük tehát, mi az, amire szinte biztosan szükséged lesz az építés alatt!

Geotextília

A geotextília számos célt szolgálhat. Meggátolja a kavicsok bemosódását a földbe, akadályozza a gyomok növekedését. Fóliaszerű anyaga lehetővé teszi a víz és tápanyagok átszivárgását, vagyis a fölötte lévő földréteg megfelelően „szellőzik”, a növények szabadon növekedhetnek. Ugyanakkor nagyobb darabok egyik oldaláról sem juthatnak át, így a felszínhez közeli talajfedő anyagok – mulcs, kavics – nem kerül be a földbe, míg az alsó rétegekből sem fognak gyomnövények áthatolni. Emellett burkolatok, falak, kerítések építésekor is hasznos lehet, hiszen határvonalat képez az építmény aljzata és a talajrétegek között.

Kavics, homok, mulcs

A különböző méretű kavicsok, a mulcs és a homok szintén több helyen is fellelhető egy kertben. Az apró kavicsok aljzatot képezhetnek egy térkővel burkolt felületnek, míg a nagyobb szemű díszkavicsok önmagukban is „burkolatként” üzemelhetnek akár kialakított kültéri parkolóhely, akár kaviccsal körbeszórt virágoskert esetén is.

A mulcs ez utóbbihoz hasonló módon talajfedő célt szolgál. A különbséget azonban az anyag adja: míg a kavics jobban illik a modern stílusú kertekbe, addig a mulcs természetes megjelenése bárhova jól beilleszthető.

Végül a homok kevésbé szembetűnő helyeken szerepelhet: térkövezés esetén besöprésre alkalmazható az egyes burkolati elemek közötti rések kitöltésére. Emellett pedig bizonyos növények számára is jót tesz, ha a földjükbe homok kerül, ez ugyanis lazítja a talajt, könnyebb növekedést és még jobb vízelvezetést biztosítva.

Kültéri burkolat

Szinte alig van kert, ahol ne találkozhatnánk valamilyen típusú kültéri burkolattal. A leggyakoribb a térkő burkolat alkalmazása, hiszen ez nagyobb, a föld szintjén lévő felületek burkolására is alkalmas. Ugyanakkor egyes térkövek megfelelőek lehetnek medencék körüli területekre, garázsbeállókhoz, de akár kerti ösvény kialakítására is. Ez utóbbi funkciót betöltheti még a bontott tégla is, amely rendkívül népszerű rusztikus megjelenése által.

Nem szabad elfeledkezni ugyanakkor a teraszburkolatokról sem, amelyek általában némiképp eltérnek az egyszerű térkövektől. Mégis hasonló ápolásra van szükségük, hiszen az időjárási viszontagságok komoly károkat tehetnek bennük: a fagy és víz ellen érdemes meghatározott időközönként impregnálószerrel kezelni a felületeket.

A Babó Kőburkolatok kínálatában mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet a kertépítéshez! Szerezz be mindent egy helyről kedvező áron, villámgyors kiszállítással! Kezd a kertépítést a webshopjukban!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.