Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Július 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Kerékpáros zarándoklat indul a nándorfehérvári csata emlékére

Kerékpáros zarándoklat indul a nándorfehérvári csata emlékére

Idén újra megszervezik az Amiért a harang szól - Nándorfehérvár 1456 című hagyományőrző programot.

A rendezvény vasárnap Budapestről indul és több település érintésével késő este ér vissza a Hősök terére, ahol megemlékezést és koncerteket tartanak.
Civil összefogással rendezik meg hetedik éve a hősöknek emléket állító zarándoklatot - mondta el Janek György, a szervezőbizottság elnöke az MTI-nek.

"A túrakerékpározás népszerűsítésével célunk a Dunakanyar szépségeinek bemutatása. A túra a Hősök teréről indul és Budakalász, Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Visegrád, Pilisszentlászló és Budakalász érintésével tér vissza a Hősök terére. Az útvonalon a települések polgármesterei is fogadják majd a sportos zarándokokat" - fejtette ki a szervező.

Hozzátette: Schulek Ágoston háromszoros magyar bajnok rúdugró eszmei és tevőleges támogatója volt 2009-től, a kezdetektől a szervezőbizottságnak, így tiszteletére a túra 2013-óta a dr. Schulek Ágoston kerékpáros zarándoklat nevet viseli.

A Hunyadiakra emlékezve a Hősök terén kiállítják Mátyás király halotti pajzsának és kálváriájának másolatát is.

A program keretében Takács Bence elszavalja Jókai Anna Ima Magyarországért című versét, de fellép Szabó András előadóművész és Mészáros János Elek énekművész is.

Közreműködik a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, amely a Hősök terén délelőtt és este, továbbá a Dunakanyar érintett településein a kerékpárosok érkezése előtt koncertezik.

Diószegi György művelődéskutató és Varga Tibor jogtörténész előadást tart a nándorfehérvári diadalról, Pintér Tibor, Békefi Viktória és Dévai Nagy Kamilla énekel.

A szervező elmondta, hogy a zarándoklatra a hőség ellenére is 64 előnevezés érkezett, de a helyszínen és az előre meghirdetett állomásokon is lehet csatlakozni a menethez.

Az Országgyűlés 2011. július 4-én az 555. évforduló tiszteletére nyilvánította a nándorfehérvári diadal emléknapjává július 22-ét.

Kép: A nándorfehérvári csata. Ismeretlen, 19. századi festő munkája.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.