Városlista
2021. február 27, szombat - Ákos, Bátor

Hírek

2018. November 18. 21:17, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kerékpáros emléktúra, a közlekedési balesetek áldozatainak tiszteletére

Kerékpáros emléktúra, a közlekedési balesetek áldozatainak tiszteletére

Városi kerékpártúrával emlékeztek meg a közlekedési balesetek áldozatairól, s egyúttal olyan szakaszokat jártak, ahol hamarosan kerékpársávok, vagy utak fognak létesülni, biztonságosabbá téve a kerékpáros közlekedést.

A közlekedési balesetek áldozatainak emléknapja alkalmából, 2018. november 18-án 16 órától kerékpáros túrával egybekötött megemlékezést tartottak. A hagyományosnak mondható alkalom megszervezésében ezúttal a pápai önkormányzat is részt vett, mivel az a város Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című projektjének szemléletformáló tevékenységeinek egyik eleme is volt egyben. A fenntartható közlekedés célja ugyanis az, hogy a város meglévő közlekedési infrastruktúráját optimálisan használják ki a városlakók, vagyis, hogy minél többen válasszák a gyalogos és kerékpáros közlekedést.

A kerékpárosokat elsőként dr. Varga Balázs alezredes köszöntötte. A Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője örvendetesnek nevezte, hogy kerékpárutak és kerékpársávok épülnek, vagy újulnak meg a városban, majd a - Pápán még nem túl elterjedt - nyitott kerékpársávokkal kapcsolatos közlekedési szabályokat ismerette.

Ezt követően dr. Ferenczy András háziorvos beszélt a kerékpározás élettani és egészségügyi hatásairól. Mint mondta, az utóbbi években jelentősen fokozódott Magyarországon a magas vérnyomásban, cukorbetegségben, kóros elhízásban szenvedő betegek száma. - Bizonyított tény, hogy mindezen betegségek kialakulásában és az állapot rosszabbodásában jelentős szerepet játszik a mozgásszegény életmód. El kell kezdeni tehát mozogni, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen jellegű mozgást végzünk, a kerékpározás a különösen ajánlott mozgásformák közé tartozik. Használják ki az önkormányzat által biztosított jó minőségű, biztonságos kerékpárutakat, kerékpározzanak, javítsák egészségi állapotukat - mondta a háziorvos.

Áldozó Tamás polgármestertől megtudhatták a túra résztvevői, hogy a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán elnevezésű projekt keretében 500 millió forintból, a város 13 pontján közlekedés biztonságot javító beruházásokat fognak végrehajtani. Ennek keretében felújítják a Győri úti kerékpárutat és kerékpáros nyomot alakítanak ki egészen a repülőtérig. - Érdekünk az, hogy minél többeket meg tudjunk szólítani és kerékpárra tudjunk ültetni, hiszen a városban közlekedve pontosan látjuk, hogy egyes napszakokban az autós forgalom már ellehetetleníti a város közlekedését, tehát ha nem választjuk minél többen a kerékpárt, mint közlekedési eszközt, akkor a saját életminőségünket, környezetünket fogjuk egyre gyakrabban ellehetetleníteni - fogalmazott a városvezető hozzátéve, van a szóban forgó projekt mellett további kettő, amelyek szintén tartalmaznak kerékpárút építést, felújítást.

A kerékpártúra a Perutz Stadion elől indult, a várkerti kerékpárúton, a Győri út és a Vaszari út érintésével jutottak el a résztvevők a tervezett kerékpáros nyomvonalig, majd a Téglagyári úti pihenő után a Kálvária temetőnél, a helyi történelmi egyházak képviselőivel emlékeztek meg a közlekedési balesetek áldozatairól. A túra valamennyi résztvevőjének ajándékkal kedveskedtek, valamint egy értékes nyereményt is kisorsoltak.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 16:08, csütörtök | Helyi

Pápán is megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól

A kommunizmus fekete könyve - becslések és levéltári kutatások alapján - körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.

2021. Február 25. 11:59, csütörtök | Helyi

Illegális hulladéklerakók felszámolására nyert el pályázati forrást a Városgondnokság

Mintegy 150 köbméter hulladék elszállítását tudja elvégezni az önkormányzati társaság, az elnyert 2 millió forintból.

2021. Február 25. 09:18, csütörtök | Helyi

Irattartót lopott a pápai nő, benne több tízezer forinttal

A pápai rendőrök gyanúsítottként kihallgatták a helyi lakost.

2021. Február 24. 19:45, szerda | Helyi

Pápán készülnek a Budavári Palota Szent István-termének gyönyörű fa berendezési tárgyai, burkolóelemei

Augusztus 20-ától lehet megtekinteni a tervek szerint a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobáját, a Szent István-termet.