Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Február 02. 09:04, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu

Kerecsényi Zoltán: A köztársaság értékei egyre inkább eltűnnek

Kerecsényi Zoltán: A köztársaság értékei egyre inkább eltűnnek

Február elseje, a köztársaság napja 2010 óta sajnos egyre inkább válik emléknappá, mint ünnepnappá - véli a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője.

1946. február 1-jén fogadta el a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket az országgyűlés. Ennek emlékére 2005-ben a Magyar Köztársaság kormánya a kulturális miniszter előterjesztésére február 1-jét a köztársaság emléknapjává nyilvánította.

Az idei nemzeti emléknapon - a Magyar Köztársaság Emléknapján, Pápán, 2017. február elsején, estefelé Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő (DK) hívta azokat, akik fontosnak érezik, hogy gyújtsanak egy mécsest vele a pápai Kossuth-szobornál magyar történelmünk köztársaságai (3) emlékéért... A megjelent maroknyi emlékező néhány perc erejéig díszbe borította a magyar szabadság egykori lánglelkű vezérének emlékjelét, majd talapzata előtt szív alakban - közepén Kossuth-címerrel - mécseseket gyújtott. Kerecsényi röviden szólva elmondta, nem az számít, hogy hányan vagyunk most jelen, hanem az, hogy mi itt vagyunk, mi ide eljöttünk idén is a nagy hideg, hó és ónos eső ellenére is, s nem utolsó sorban a mai politikai körülmények közepette (az orosz elnök magyarországi látogatása előtt egy nappal) emlékezünk és emlékeztetni kívánunk egy kis mécses meggyújtásával azon államformára, amely mindig is a nemzet akaratának és érdekeinek legjobban megfelelt: a Magyar Köztársaságra, amelynek értékei 2010 óta sajnos egyre inkább eltűnőben vannak...
A kis mécsek lángjai órákon át lobogtak, - emlékeztetve az arra elhaladókat az emléknapra...

Az emléknap folyamán a Demokratikus Koalíció Új Köztársaságért Alapítvány a fővárosi Széchenyi rakparton koszorúzott a Bibó-szobornál, majd átadásra került az Új Köztásaságért-díj, melyen Gyurcsány Ferenc köszöntötte az ünnepelteket, Haraszty István "Édeske" képzőművészt és Orsós János tanárt, a Dzsaj Bhím buddhista közösség elnökét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.