Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 07. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kerecsényi: Október 6-án a meghurcoltakra is emlékezünk!

Kerecsényi: Október 6-án a meghurcoltakra is emlékezünk!

Az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet (EpVE) kis küldöttsége koszorú- és mécses elhelyezést tartott a pápai Fapiac téren, a városi könyvtár épületével szemközti épület falán lévő Batthyány-emlékreliefnél.

Hagyomány már, hogy az Egylet önkéntesei mindig eljönnek ide október 6-a napján, a városi, központi ünnepséget megelőzve, hogy elhelyezzék emlék-koszorújukat és mécsest gyújtsanak az első felelős magyar kormány miniszterelnökének emlékére. A pár hónapja elhunyt Huszár János pápai helytörténész, sokak szeretett János bácsija is éppen egy esztendővel ezelőtt, ezen a napon, ugyanitt, még az Egylettel együtt hajtotta meg fejét, s helyezte el a tisztelet koszorúját a Batthyány-relief alá.

Az idei kis főhajtáson Vennes Gyöngyi olvasta fel Aranyosi Ervin kortárs költő Az aradi vértanúk emlékére című költeményét, majd Kerecsényi Zoltán pápai önkormányzati képviselő, EpVE-ügyvivő osztott meg pár gondolatot:

Az 1849. október 6-án kivégzett magyar kormányfőn, illetve a 13 honvédtábornokon túl legalább százhuszonnyolc mártírja volt a szabadságharcnak, százakat csuktak börtönbe, ezreket hurcoltak meg és több tízezer honvédet soroztak be büntetésként a birodalmi hadseregbe. Rájuk is kell emlékeznünk ezen a szomorú napon, hiszen Pápáról és környékéről egyaránt voltak ilyen meghurcolt és kényszersorozott néhai '48-as hazafiaink. Jártunk nemrég lezárult Kossuth-Emlékprojektünk keretében ilyen meghurcolt egykori Pápa környéki negyvennyolcasok nyugvóhelyénél is, s jelöltük meg síremlékjeleiket nemzeti színű szalaggal. Például az idén kerek 200 esztendeje született Augusz Károly '48-as nemzetőr kapitány nyugvóhelyénél, a Pápától nem messze fekvő Bánhalma-pusztán. Augusz - aki nem mellesleg Veszprém megye néhai alkotmányos főszolgabírója volt - a szabadságharc bukását követően sem adta föl a kossuthi eszméket, továbbra is ellenállt, s ezért a hatalom üldözte, állandóan zaklatta, végül az öngyilkosságba menekült.

Nagyon helyes, hogy ez a nap nemzeti gyásznappá lett anno nyilvánítva, amikor szabadon fejet hajthat Kárpát-medence szerte a magyar 1848/49 vértanúinak, s meghurcoltjainak emléke előtt - hangsúlyozta Kerecsényi Zoltán, aki fölhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy Pápának különösen kell emlékeznie és emlékeztetnie az idén 210 éve született Batthyány grófra, hiszen a vértanúhalált halt miniszterelnök párja, a reformkor legnépszerűbb asszonya, Zichy Antónia az emigrációból hazatérve Pápa város tőszomszédságában, Dákán megvett kastélyában élt visszavonultan, a passzív ellenállás élő jelképeként. Itt, a nemzeti ellenállás számos tagja kereste fel, többek között Teleki László, Deák Ferenc és Vaszary Kolos, a későbbi bíboros is. Utóbbi pápai tanárkodása idején, diákjai élén vonult Dákára 1861-ben, amikor Pápa és környéke lakossága tisztelgő látogatást tett a száműzetésből hazatért Teleki Lászlónál, aki özvegy gróf Batthyány Lajosné vendégeként tartózkodott nem sokkal öngyilkossága előtt Dákán. Teleki 1848/49 alatt és az azt követő években a magyar önállóság ügyének egyik legaktívabb és talán legeredményesebb külföldön tevékenykedő képviselője volt.
A kis városbarát küldöttség főhajtásához csatlakozva a városi Honvéd Bajtársi Egyesület megjelent képviselői is elhelyezték koszorújukat a Batthyány-relief alá, az egylet nemzeti színű szalaggal átkötött koszorúja mellé. Innen vonultak át együtt a pápai Március 15. téri ünnepélyre.

Címkék: epve, október 6.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.