Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. November 06. 08:25, szerda | Helyi
Forrás: Lhsn.hu

Kérdéses a Gripen-flotta sorsa

Kérdéses a Gripen-flotta sorsa

Ideiglenes pápai állomáshelyükön nem maradhatnak a vadászgépek a téli időszakban, viszont a felújításon áteső kecskeméti légibázisra sem tudnak még visszatérni.

A kecskeméti repülőtér elhúzódó fejlesztése és felújítása miatt nem tudnak hazaköltözni a vadászgépek, jelenlegi állomáshelyükön, Pápán viszont nem maradhatnak sokáig, mivel a téli időszakban nem biztosított az előírásoknak megfelelő tárolásuk és üzemeltetésük – írja az Lhsn.hu.

A készenléti szolgálatot ellátó JAS-39 Gripen vadászgépek jelenleg a szabad ég alatt állnak az MH Pápa Bázisrepülőtéren, ugyanis nem férnek be a Repülést Biztosító Század hangárjába.

A Gripenek számos érzékeny elektronikus, számítógépes rendszerrel vannak felszerelve, emellett sárkány felépítésük is számos kompozit elemet is tartalmaz, melyek érzékennyé teszik a repülőgépet a ridegtartásra. A szakemberek szerint +5 , +7 fok körüli minimális hőmérséklet szükséges a tárolásukhoz fedett helyen, hogy elkerüljék a nem megfelelő tárolásból eredő meghibásodásokat. A kedvezőtlen klimatikus körülmények esetén a szabadtéri tárolás következtében pedig a sárkányszerkezetben korróziós folyamatok jöhetnek létre, amik a későbbiekben a biztonságos üzemeltetést, repülést veszélyeztetik.

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren, nem csak a megfelelően vízszigetelt, hűthető, fűthető hangár a kevés, de a repülőtér „magyar oldalán” a szabályoknak megfelelő jégtelenítés sem biztosított téli időszakban, ugyanis a jégtelenítő folyadék veszélyes anyag, amit megfelelő csatornarendszerben csak a repülőtér déli végén, a C-17-es repülőgépek állóhelyeinél tudnak zárt tárolóba vezetni.

A honvédség a SAAB-tól nemrégiben vásárolt egy mobil hangárt, amely gyári paraméterek szerint 37 méter hosszú, legalább két repülőt tudnak benne egyszerre javítani, vagy négyet tárolni.

A portál szerint ha számba vesszük a megfelelő tároló helyek mennyiségét a pápai repülőtéren, úgy, hogy közben repülési üzem is zajlik, számításaik szerint a mobil hangárral együtt megközelítőleg nyolc-kilenc repülőgép tárolható az előírásoknak megfelelően, így joggal kezdhetünk el aggódni a magyar vadászgépekért és pilótáikért, ha nem tudnak a hideg időjárás beállta előtt hazaköltözni, vagy nem alakítanak ki megfelelő tároló helyeket a gépek számára…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.