Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Október 23. 20:01, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Képek a fátyol alól - Megemlékezés október 23-án

Képek a fátyol alól - Megemlékezés október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 23. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezést Pápa város önkormányzata.

Az ünnepség koszorúzással kezdődött, előbb Kiss Zoltán mártírhalált halt ejtőernyős, majd dr. Katona István, Pápa város forradalmi tanácsának egykori elnökének emléktáblájánál. A megemlékezésen külön köszöntötték dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt és dr. Áldozó Tamás polgármestert, valamint a képviselő-testület megjelent tagjait.

Az ünnepi megemlékezés 18 órától folytatódott a JMSZK színháztermében. Polgárdi Sándor evangélikus lelkész, esperes ünnepi beszédében hangsúlyozta, az 1956-os forradalom legfontosabb üzenete az összefogás és a szabadságvágy. - Akkor volt felejthetetlen lelkesedés, összefogás, Budapest felé megnyilvánuló segítség élelmiszersegély formájában. Mára kimondhatjuk, Magyarország szuverén ország - mondta az esperes. Polgárdi Sándor '56 kettősségéről beszélt: Október 23-a a szabadság, a nemzeti függetlenség küzdelme. November 4-e pedig a demokrácia leverése, a szabadságellenes erők hatalomra törése volt Magyarországon.

A lelkész felidézte a forradalom eseményeit. Mint mondta, nekünk 1956 és a szabadság fogalma összetartozik.A lelkész szerint ma a reménység hangján kell szólnunk és bíztatnunk az embereket, honfitársainkat. - Ez a mi szeretett hazánk, ahol élned és halnod kell. Emlékezésünk 1956 áldozataihoz, hőseihez legyen méltó. Isten áldd meg a magyart - zárta gondolatait Polgárdi Sándor.

A beszédet követően irodalmi összeállítást láthattak az emlékezők Képek a fátyol alól címmel. Közreműködtek a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának diákjai és a Teleszterion Színházi Műhely tagjai.

A rendezvény a Magyar Pieta 1956 szobor koszorúzásával zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 16:52, szerda | Helyi

Három polgármesterjelölt indul teljes csapattal az önkormányzati választáson

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Grőber Attila (Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület és 6 ellenzéki párt) és Marton Sándor (Mi Hazánk Mozgalom) mögött áll 10-10 ember, akik indulnak az egyéni választókerületekben.

2024. Május 08. 15:30, szerda | Helyi

Így képzik a járőrkutyákat a pápai katonák - Videó!

Közös kiképzést tartottak a napokban Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtér és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár járőrkutya vezetői.

2024. Május 07. 15:47, kedd | Helyi

NATO hadgyakorlat egyik központja a pápai légibázis

A Swift Response a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, amely a NATO szövetség keleti térségét helyezi középpontba.

2024. Május 07. 15:22, kedd | Helyi

Méhlegelőt alakítanak ki Pápán

A Városfejlesztő Kft. munkatársai a Külső-Várkertben telepítenek valódi méhlegelőt.