Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Január 26. 20:37, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Veol.hu

Kényszergyógykezelés elrendelését indítványozta az ügyészség a nyílt utcán késsel támadó férfival szemben

Kényszergyógykezelés elrendelését indítványozta az ügyészség a nyílt utcán késsel támadó férfival szemben

Jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kezelik a vádlottat, aki kis híján a másvilágra küldött egy járókelőt két éve.

A törvényszéki tárgyaláson a férfi elektronikus úton vett részt. Több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolják - írja a Veol.hu.

A vádirat szerint a pápai Sz. T. 2015-ben katonai szolgálatot teljesített Irakban, ahonnan mentális betegsége miatt hazahozták, később pszichiátrián kezelték. A 42 éves férfi 2018 szentestéjén Pápán sétált. Betegsége miatt félt egy ellene irányuló esetleges támadástól, ezért magánál tartotta acélból készült, 11 centiméter pengehosszúságú, recézett élű konyhakését, hogy ha kell, megvédhesse magát.

Amikor szemből feltűnt egy férfi, azt hitte róla, hogy őt korábban már megfigyelte, és ki akarja rabolni. Ezért amikor elhaladt mellette, hirtelen megfordult, és a háta mögé lépett. Elkapta a nyakát, magához szorította, majd megpróbálta megvágni „ellenfele” nyakát és arcát. A sértett úgy hárította el a támadást, hogy megfogta a vádlott kezét, illetve a konyhakés pengéjére markolt. Ám így is sikerült Sz. T.-nek őt kis erővel a nyakán megvágnia, míg arcát és fejét közepes erővel sértette meg. A két férfi összeakaszkodott, s pillanatok múlva a járdán, majd az úttesten folytatták a küzdelmet, ahol a vádlott közepes erővel megszúrta a sértett lapockáját a kabátján keresztül. Áldozata segítségért kiáltott, mire négy fiatal odasietett hozzájuk.

Egyikük, hogy megakadályozza a további támadást, többször megütötte és megrúgta a vádlottat, aki előbb elengedte ellenfelét, majd a következő pillanatban magára rántotta a közbeavatkozót. A vádlott a combjai közé szorította a férfi fejét, nyakát, aki ettől fuldokolt, közel került az eszméletvesztéshez. Végül sikerült kivennie a vádlott kezéből a kést, amivel viszont már ő támadt: kilencszer combon szúrta Sz. T.-t.

A krimibe illő élethalálharc közben az egyik szemtanú fejbe rúgta a vádlottat, így társa kiszabadult a fojtófogásból. Csakhogy a gyilkos eszköz ismét a földre került, azt Sz. T. gyorsan magához vette, ekkor kirúgták a kezéből a kést. Végül a vádlott a sérülései miatt felhagyott a további támadással. (A tárgyaláson kiderült, egy nő elkötötte a lábát, nehogy elvérezzen.)

A törvényszék ehhez az ügyhöz egy korábbit is csatolt, amelyben Sz. T.-t hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és könnyű testi sértés vétségével vádolták: 2019 áprilisában a veszprémi börtönudvaron sétáló vádlott jelezte, be kíván menni. Amikor az őrök kinyitották az ajtót, Sz. T. egyiküket háromszor arcon ütötte ököllel. A fegyőrt és segítségére siető társát a feldühödött férfi próbálta megrúgni és lefejelni, de ez nem sikerült neki. Még megbilincselve is nehezen adta meg magát.

Az ügyészség mindkét vád­iratban a vádlott felmentésére tett indítvánnyal egyidejűleg a kényszergyógykezelés elrendelését indítványozta.

A tárgyaláson a letartóztatása előtt sofőrként dolgozó, elvált vádlott nem érezte magát bűnösnek, de nem tagadta, hogy rátámadt a járókelőre Pápa belvárosában. Hozzátette, combsérüléseiből két hónap alatt gyógyult fel.

Pfeifer Péter bíró az orvos szakértők meghallgatása után áprilisra napolta el a tárgyalást: legközelebb tanúkat hallgat meg a törvényszék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.