Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2015. Január 21. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kell-e fizetni tartásdíjat, ha valaki lemond gyermekéről?

Kell-e fizetni tartásdíjat, ha valaki lemond gyermekéről?

Kell-e fizetni tartásdíjat, ha valaki lemond gyermekéről? Ebben a kérdésben kért segítséget az onlinejogsebesz.hu szakértőitől egy olvasó. A választ ezúttal is jogász adja meg.

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Egy nő ismerősöm nevében szeretnék segítséget kérni. Elváltak, mindkét félnek új családja van. Közös lányuk az apánál került elhelyezésre. Az anya 2011 január óta nem tudott fizetni gyermektartásdíjat, amit az apa részére az állam megelőlegezett. Most részletekben törleszti adók módjára történő behajtása címen. Az anya jelenleg egy 2 éves fiúval van otthon gyesen. Albérletben élnek, jövedelmük épp a megélhetésre elég. A kérdései a következők lennének: Ha az anyuka lemond a lányáról, abban az esetben is ki kell fizetnie az elmaradott, és az állam által megelőlegezett gyermektartásdíjat? Valamint, ha lemond a gyermekről, akkor az anyai nagyszülők láthatási joga így életben marad? Esetleg lenne erre valami más megoldás is, mert végső elkeseredésében nem tudja mi tévő legyen. A lánya láthatását sem szeretné elveszíteni, de a vele élő fiút is fel kell nevelnie. Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel..
2014. 11. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Őszintén szólva nem értem, hogy mit ért a gyermekről való lemondás alatt. Ha a gyermek az apánál került elhelyezésre, akkor tulajdonképpen már “lemondott” róla. Az a szülő, akinél a gyermek elhelyezésre került, pedig tartásdíjra jogosult. A láthatásnak és a tartásdíj fizetési kötelezettségnek pedig semmi köze egymáshoz.

Az állam által megelőlegezett tartásdíjat meg kell fizetni.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.