Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2017. Június 16. 15:40, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kedden lesz 80 éve, hogy átadták a pápai repülőteret

Kedden lesz 80 éve, hogy átadták a pápai repülőteret

A közelmúltban életének 93.évében elhunyt,városunk köztiszteletben álló - Huszár János Tanár Úr helytörténész visszaemlékezései alapján eleveníthetjük fel a 80 évvel ezelőtti eseményeket.

Pápa a két világháború között, a harmincas években, múltjához hasonlóan igazi katonaváros volt, a huszár laktanyából szálló kürtszó, az ébresztő hangjára keltek reggel a belváros lakói, s csak a takarodó elhangzása után tértek nyugovóra. Éppen ezért okozott nagy meglepetést 1936 első felében a hír, hogy a város határában katonai repülőtér fog épülni. A lakosság félelemmel, a város vezetői örömmel fogadták a hírt.

Az egyszerű emberek attól féltek, hogy a repülőtér miatt egy bekövetkező háború idején Pápát hatalmas bombatámadások érik majd, a képviselő-testület tagjai pedig a létesítéssel kapcsolatos munkák miatt a munka- nélküliség csökkenésében bíztak. Ennek megfelelően a város vezetősége azonnal felajánlotta a területet, a szükséges útépítést, a víztelenítést, az építkezéshez szükséges homokot, kavicsot, követ.

Az áldozatvállaláshoz a város földesura, gróf Esterházy Tamás is hozzájárult. 10 hold földet felajánlott építési területnek teljesen ingyen, 200 holdat pedig igen kedvezményesen, bérletre.

1936 nyarán meg is indultak a város költségén a planírozási munkák. Ez mintegy 45.000 köbméter föld megmozgatását jelentette. A talaj egyengetése, a Darza-patak új medrének kiásása és a füvesítés 1936-ban december közepéig eltartott, s gyakran 200- 230 munkás foglalkoztatását tette szükségessé.

1936 augusztusában az építkezés is megkezdődött. Erre a magyar állam közel egymillió pengőt költött. Az építkezést Sorg Antal és Fia budapesti cég végezte.
A bejárathoz közel álló földszintes épület készült el először, itt zajlott később az alakulat élete. Itt voltak a legénység hálótermei, a tiszthelyettesek szobái, a konyhák ás a raktárak. Ez az épület most is megtalálható.

A repülőtérre bevezető út másik oldalára került a két hangár. Ezek mindegyike egy- egy század repülőgépeinek a befogadására volt alkalmas. Hátoldalukon, velük egy tető alatt alakították ki a motorszakértők, szerelők, fényképészek, fegyvermesterek, karosszérialakatosok és egyéb mesteremberek műhelyeit...

Kovács József önkormányzati képviselő bejegyzése alapján

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 29. 14:09, szerda | Helyi

TOP 50-es körözöttet fogtak el Pápán!

El akart rejtőzni a rendőrök elől a 39 éves férfi.

2023. Március 28. 17:27, kedd | Helyi

Új Mercedes és Volvo buszokat kap a megye, Pápára is jut belőlük

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz.

2023. Március 28. 15:54, kedd | Helyi

Légpuskával fejbelőtt egy macskát az egyik Pápa-környéki településen

Állatkínzás miatt nyomoznak a pápai rendőrök, akik gyanúsítottként hallgattak ki egy 74 éves Pápa-környéki férfit.

2023. Március 28. 14:40, kedd | Helyi

Visszakapta a pápai kislány az ellopott kerékpárját

Egy 18 éves fiatal lopta el a bringát.