Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 20. 17:00, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Katasztrófahelyzet a Kisfaludy utcában

Katasztrófahelyzet a Kisfaludy utcában

A rendőrség lezárta a húsgyár környékét, számos tűzoltóautó vonult a helyszínre, a Városházán pedig összeült az Operatív Törzs. Szerencsére csak szimulálták a katasztrófahelyzetet, egy összehangolt gyakorlat során.

Mivel a húsgyár veszélyes üzemnek számít, a hűtőközegként használt, küszöbérték alatti ammóniamennyiség miatt, ezért előírás, hogy évente gyakorlatot kell tartani az üzemben, a Katasztrófavédelem bevonásával. Ezt három évente a városi védelmi gyakorlatával egyidőben végzik, a mai napon erre került sor – tudtuk meg Megyeri Lászlótól, a Pápai Hús Kft. műszaki igazgatójától. A gyakorlat szerint szivárgást észleltek a Kisfaludy utcai buszmegálló közelében. A gyárban tartózkodó hűtőgépészek azonnal elindították a beépített vízpajzsot, hogy a szivárgó ammóniát elnyelje, majd védőruhába öltözve elindultak felderíteni a szivárgás pontos helyét. Ezzel egy időben értesítették a Katasztrófavédelmet és velük együttműködve megszüntették a problémát.

Unger Tamás alpolgármester volt - Áldozó Tamás polgármester távollétében - a gyakorlat parancsnoka és az Operatív Törzs vezetője. Megtudtuk tőle, katasztrófahelyzetben értesítik a városvezetést a kialakult helyzetről, ilyenkor a polgármester a katasztrófa helyszínére siet és személyesen győződik meg arról, hogy a lakosság nincs-e veszélyben. Továbbá parancsnokként, a katasztrófavédelem szakmai iránymutatása alapján utasítja az intézkedő szerveket, az elvégzendő feladatokról, ezt próbálta minél hitelesebben modellezni a mai gyakorlat is. – Amit a mai napon tapasztaltam, az megnyugtató, a gyakorlaton részt vevő szervek nagyon összehangoltan, szakszerűen és gyorsan végezték el a szükséges intézkedéseket – mondta el Unger Tamás.

Gyimóthy Lajos tűzoltó alezredestől, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott kirendeltségvezetőjétől megtudtuk, idén egy komplex gyakorlatot végeznek, hiszen az ammóniaszivárgás következményeinek a felszámolásáról is intézkednek, jelesül a vízzel lecsapatott és így a csatornahálózatba került erősen lúgos hatású ammóniát is semlegesítik. Az alezredes hozzátette, a mai gyakorlat során a környék lakosságának az elzárkóztatására is sor került, a rendőrség és a polgárőrség hangosbemondón utasította az embereket, hogy zárják be a nyílászárókat. A katasztrófavédelem három gépjárművel vonult a helyszínre, 11 fővel, a szivárgás környékét 4 vízpajzzsal zárták körül, továbbá egy autóval mérték a levegő veszélyesanyag koncentrációját.

A húsgyárban egyébként két kisebb, de valós szivárgás is volt az elmúlt években, de a lakosságot érintő intézkedésre egyik esetben sem volt szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.